Gemeente Den Haag

Bewoners Zuidwest kunnen in hun wijken blijven leren, werken en recreëren

Minister Ella Vogelaar bezoekt maandag 26 mei van 9:00 16.30 uur Zuidwest, één van de vier Haagse krachtwijken. Zuidwest is een van de grootste naoorlogse woonwijken van Nederland, met 65.000 bewoners in de wijken Bouwlust, Vrederust, Morgenstond en Moerwijk.

Economie, jeugd en onderwijs zijn de speerpunten van Zuidwest. De kwaliteit van de voorzieningen liet in deze wijk te wensen over. Als een wijk verloedert, vertrekken de gezinnen vaak als eerste. Daarom moet de wijk aantrekkelijk en schoon, heel en veilig zijn. Kinderen moeten buiten kunnen spelen en het onderwijsaanbod moet aansprekend zijn.

Zuidwest wil 3 Brede Buurtscholen, waar jongeren van 7:00 tot 19:00 terecht kunnen voor onderwijs, sport en cultuur. Bovendien wil de Scholengroep Zuidwest in 2010 starten met de bouw van een havo/vwo, zodat leerlingen Zuidwest niet hoeven te verlaten.

De gemeente en de corporaties Haag Wonen, Staedion en Vestia zijn al enkele jaren bezig met de vernieuwing van Zuidwest. Er worden tot 2015 circa 9.000 woningen van gemiddeld 60 m2 vervangen voor circa 8.5000 woningen van 100 à 140 m2. 70% van deze woningen is voor de particuliere sector en 30% komt beschikbaar voor de sociale sector. Op sport-, cultureel- en gezondheidsgebied kunnen de inwoners van Zuidwest steeds beter terecht in hun eigen wijk. Er zijn sportvelden, twee sporthallen, een zwembad, een bowlingbaan, een fitnesscentrum en een ziekenhuis. Daar komen nog bij: een hoogwaardig sportcentrum in het Zuiderpark, een groot filiaal van de bibliotheek, een Urban Centre voor jongeren, een gezondheidsboulevard aan het HagaZiekenhuis en volop ruimte voor cultuur en creatieve bedrijvigheid.

Het stimuleren van bedrijvigheid heeft sowieso bijzondere aandacht. Den Haag heeft recent afspraken gemaakt met werkgevers, organisaties en het Rijk om de werkgelegenheid in de wijken te stimuleren. In mei 2008 start de bouw van het Stadskantoor Leyweg. Het gaat werk bieden aan meer dan duizend mensen en is daarmee een belangrijke impuls voor de werkgelegenheid van Zuidwest. Het nieuwe Stadskantoor gaat samen met het vernieuwde winkelcentrum Leyweg het hart vormen van Zuidwest.