Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Portfoliomarkt zeer geslaagd!

Op donderdag 15 mei organiseerden welzijnsorganisatie Perspect en Nieuw Perspectief (Taalwinkel) een portfolio ochtend voor inburgeraars in IJsselmonde. De opkomst was groter dan verwacht: maar liefst 120 studenten namen deel, terwijl er 80 waren uitgenodigd. Ook Nurten Karisli, portefeuillehouder van de Deelgemeente IJsselmonde, was aanwezig.

De portfolio ochtend houdt in dat cursisten NT2 (Nederlands als tweede taal) de gelegenheid krijgen om met professionals hun portfolio map aan te vullen.
NT2 cursisten moeten laten zien dat zij voldoende ingeburgerd zijn in Nederland. Daarom moeten zij inburgeringsexamen doen. Een deel van het inburgeringsexamen is het portfolio. Het portfolio hoort bij het praktijkdeel van het examen. Via het portfolio laat de cursist zien dat hij/zij het Nederlands begrijpt en het Nederlands kan spreken en schrijven. Bijvoorbeeld dat de cursist kan praten met de docent(e) op de school van zijn/haar kind. Of dat de cursist een briefje kan lezen of schrijven. Daarvoor moet de cursist bewijzen verzamelen. Die bewijzen doet de cursist in het portfolio.

De inburgeraars konden op de portfolio ochtend opdrachten vervullen uit de portfolio OGO (Onderwijs, Gezondheid en Opvoeding) en/of WERK. Verschillende organisaties werkten mee aan de ochtend zoals Vestia, de Politie, de ROTEB, de taalwinkel en participatie, basisschool de Kubus, CWI, OK bank, Perspect, Sportshop en de Speel-o-theek. Cursisten NT2 van Zadkine, Ooverbruggen, Capabel, Albeda en Senata konden op deze ochtend daadwerkelijk aan hun opdrachten werken. Ook was er een simulatieruimte ingericht waar cursisten konden oefenen. De voornamelijk vrouwelijke deelnemers kwamen uit alle bevolkingsgroepen en de leeftijd lag tussen de 30 en 50 jaar. Zowel de deelnemers als de organisaties die de bewijzen afnamen vonden het een uitermate geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar.