Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 27 mei 2008 1 Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/IVW-2008/5996 - Onderwerp
Aanbieding visiedocument Luchtvaartoperationele bedrijven

Geachte voorzitter,

Hierbij bied ik u aan de `Visie toezicht Luchtvaartoperationele bedrijven: Verdien(d) vertrouwen'. Met dit visiedocument geeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat invulling aan de vernieuwing van het toezicht in het domein luchtvaartoperationele bedrijven.

Aanleiding voor dit visiedocument is een uitgebreide evaluatie van het toezicht (scopebepaling), waaraan diverse in- en externe partijen hebben deelgenomen. In samenspraak met de sector heeft de Inspectie verbeterpunten vastgesteld die in dit visiedocument zijn uitgewerkt.

Samenvatting
Kern van de visie is dat de Inspectie Verkeer en Waterstaat het huidige toezicht en de organisatie daarvan ontwikkelt naar het gebruik maken van risicomanagement en selectief en slagvaardig toezicht, waarbij middelen zo efficiënt mogelijk worden ingezet voor de beheersing van veiligheidsrisico's.

Toezicht houden bestaat uit drie onderdelen: informatie verzamelen, beoordelen en interveniëren. Op al deze onderdelen worden de accenten verlegd.
1. Informatie verzamelen: naar meer data-verzameling en analyse vooraf;
2. beoordelen: naar een eenduidige en transparante wijze van beoordelen en verantwoording afleggen;

3. interveniëren: doelgroepen onderscheiden die maatwerk van de Inspectie Verkeer en Waterstaat verdienen en vervolgens interveniëren met het uitgangspunt zacht waar het kan en ook hard waar het moet.
Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/IVW-2008/5996

Hierbij wordt gestreefd naar verdere ontwikkeling van een balans tussen: ­ product- en systeemtoezicht;
­ communicatie en verantwoording naar stakeholders in sector, politiek en maatschappij.

Leidend en taakverzwarend zijn internationale (beleids-)ontwikkelingen en de regelgevende taakoverdracht naar het Europese luchtvaartagentschap EASA, waar de Inspectie actief en vroegtijdig in participeert.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat wil er op deze manier alles aan doen om de sector minder inspectielast te laten ondervinden en de veiligheidsrisico's te beheersen. Goed functionerende bedrijven ervaren minder druk en zwakkere juist meer. De Inspectie legt daarbij transparant verantwoording af aan de politiek en wat de uitvoering betreft ook aan de sector. De volgende jaren staan in het teken van deze verandering.

Het visiedocument leidt tot een vernieuwd toezichtarrangement. Het toezichtarrangement beschrijft en onderbouwt de werkwijze en inrichting van het toezicht binnen het domein. Dit visiedocument is een stap in het proces van de ontwikkeling van een nieuw toezichtarrangement voor luchtvaartoperationele bedrijven dat naar verwachting eind 2008 zal worden opgeleverd.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings

---