FNV: gratis Bugaboo voor eerste ZZP-baby

27/05/2008 15:46

FNV Vakcentrale

Er is weer een zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen zonder personeel (zzp). De Eerste Kamer heeft vanmiddag ingestemd met de Wet Zwangerschaps- en Bevallingsuitkering Zelfstandigen. Vanaf het moment van publicatie in het Staatsblad begin volgende week hebben alle zwangere zelfstandigen en meewerkende partners weer recht op een zwangerschapsuitkering. De FNV viert dit na een jarenlange strijd door een hippe wandelwagen weg te geven.

De eerste baby die binnen de nieuwe regeling geboren wordt en via www.fnv.nl is gemeld, verwelkomt de FNV met een spiksplinternieuwe Bugaboo. De hippe wandelwagen - uitgevoerd in denim - houdt de kersverse zelfstandige ouders lekker mobiel. Ook als er tussendoor even gewerkt moet worden. Zijn de ouders van de baby nog geen lid, dan krijgen zij ook een jaar lang lidmaatschap van een van de FNV bonden voor zelfstandigen cadeau.

De nieuwe wet regelt dat zelfstandigen zonder personeel en meewerkende partners recht hebben op een uitkering van minimaal 16 weken. De uitkering is afhankelijk van het inkomen het jaar ervoor en bedraagt maximaal het bruto minimumloon. Zelfstandigen betalen geen premie voor deze uitkering.

Zo'n vijf duizend zzp'ers maken naar verwachting per jaar gebruik van deze regeling. Dat aantal zal waarschijnlijk stijgen gezien de groei die de zelfstandigen zonder personeel doormaken. Afgelopen jaar steeg het aantal zzp'ers van 820 duizend naar 900 duizend.

In 2004 kwam de toenmalige zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen automatisch te vervallen, toen de WAZ werd afgeschaft. Vanaf dat moment heeft de FNV zich via een stevige lobby en ludieke acties hard gemaakt voor een nieuwe regeling. Zodat zelfstandige vrouwen onder vergelijkbare omstandigheden zwanger kunnen worden als vrouwen in loondienst. De rechtszaak om een nieuwe regeling met terugwerkende kracht tot stand te brengen heeft de FNV helaas verloren.





http://www.fnv.nl




FNV