Gemeente Nuenen


Buurten, ouders informeren ouders over de gezondheidsgevolgen van alcoholgebruik onder 16 jaar

Persbericht van het SRE

In het kader van het regionale alcoholproject Laat je niet flessen!, wordt in de gemeenten Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel gestart met de actie Buurten. Zestien ouders beginnen deze week met het informeren van ouders over de gezondheidsgevolgen van alcoholgebruik onder de 16 jaar. Het doel van de Buurten-actie is om ouders met kinderen tussen de 10 en de 16 jaar met elkaar te laten praten over het onderwerp alcoholgebruik onder jongeren.

Actie Buurten

Het Buurten houdt in dat de gevolgen van alcoholgebruik onder jongeren en tips om dit in de hand te houden verspreid worden door middel van het doorgeven van buurten-kaartjes.

Dit gaat als volgt; binnen bovenstaande gemeenten zijn ouders bereid gevonden om deze

actie in hun eigen gemeente te starten, dit zijn gemotiveerde ouders die goed voorgelicht zijn over het onderwerp. Deze ouders starten met het zogenaamde buurten. Dit doen zij door vijf ouders binnen hun sociale kring, met kinderen in dezelfde leeftijdcategorie, te benaderen met de vraag of zij willen weten wat alcohol drinken onder de 16 jaar met kinderen doet. Als hier positief op gereageerd wordt, worden enkele gevolgen opgenoemd die terug te vinden zijn op de buurten-kaart, ook zullen de tips op het kaartje aan bod komen. De bedoeling is dat door middel van deze informatie een discussie ontstaat tussen de ouders over alcoholgebruik. Aan het eind van deze discussie vraagt de ouder die de boodschap verspreidt heeft aan de ander of deze mee wil doen met de actie Buurten. Dit houdt in dat deze ouder weer aan maximaal 5 ouders het kaartje moet verspreiden en zo blijft deze actie doorgaan.

Er heeft in maart een pilot plaatsgevonden van deze Buurten-actie in de gemeenten Waalre, Someren en de wijk Stratum (gemeente Eindhoven). De bevindingen rechtvaardigen een uitbreiding van de actie. Op dit moment leidt een studente van de Universiteit Twente een tweede onderzoek naar de effectiviteit van deze buurten-actie.

Mocht uit het onderzoek blijken dat het Buurten, het gewenste effect bewerkstelligd zal de actie in de overige regiogemeenten uitgezet worden.

Meer informatie:

Voor meer informatie over het Buurten kunt u contact opnemen met Ineke Kiens, telefoon: 06 237 64 319, e-mail: ineke.kiens@k2.nl.

Voor meer informatie over het alcoholproject Laat je niet flessen! kunt u contact opnemen met Ben Cornelis, telefoon: 040 259 45 91, e-mail: b.cornelis@sre.nl.