Provincie Drenthe

Eerste fase Dit tekent Drenthe nadert afronding

Ruimte voor ontwikkeling van Drenthe met behoud van kernkwaliteiten

Het college van GS heeft vandaag ingestemd met de discussienota Invulling gezicht van Drenthe. De nota bevat een vertaling van de resultaten van de eerste fase van het traject om te komen tot nieuw omgevingsbeleid van de provincie. Rode draad in de nota is dat het college kernkwaliteiten van Drenthe wil koesteren en behouden en tegelijk wil inzetten op het creëren van ruimte voor ontwikkeling van de provincie. GS leggen de nota voor aan provinciale staten die naar verwachting op 18 juni over de nota zullen spreken.

Het proces om te komen tot nieuw omgevingsbeleid voor Drenthe valt uiteen in drie fasen: Praten, Denken en Doen. Met deze discussienota nadert de eerste fase zijn afronding. Het college onderscheidt in de nota een aantal kernkwaliteiten van Drenthe dat de invulling van het omgevingsbeleid moet sturen. Dit zijn kleinschaligheid, menselijke maat, oorspronkelijkheid, rust-ruimte-natuur-landschap, veiligheid en naoberschap. Uit alle verzamelde reacties blijkt dat dit het gezamenlijk goud van Drenthe vormt. Uit alle reacties komt ook de oproep aan de provincie deze te koesteren en te behouden. De kernkwaliteiten vormen daarnaast een voedingsbodem voor de sociaal-economische ontwikkeling van Drenthe. Zo zou Drenthe kunnen kiezen voor de economie van de ruimte. Ruimte voor bijvoorbeeld wonen en voor landbouw. Daarnaast lenen de kernkwaliteiten zich bij uitstek voor welzijn en zorg en uiteraard recreatie en toerisme. De zorg is een groeimarkt in relatie tot vergrijzing.

In de discussienota geeft het college aan de nadruk te willen leggen op kwaliteit waarmee Drenthe zich kan onderscheiden. Kwaliteit bijvoorbeeld in de zin van parttime wonen, verzorging en recreatie als economische kans en bijdrage aan de maatschappelijke ontwikkeling in de vorm van werkgelegenheid en nieuwe diensten. Daarnaast kwaliteit `op maat¿. Voorzieningen voor wonen, zorg, onderwijs, cultuur en vervoer moeten voldoen aan de behoefte, aldus het college. De maatschappelijke meerwaarde is dat Drenthe goed voor haar inwoners zorgt en een aantrekkelijk leefklimaat creëert dat nieuwe inwoners aantrekt en waar bestaande inwoners voor blijven. Kwaliteit van de woonomgeving heeft een positief effect op de leefbaarheid in Drenthe.

De afgelopen maanden is de provincie op uiteenlopende wijze in gesprek gegaan met inwoners van Drenthe, ambtenaren en bestuurders van provincie en andere overheden, instellingen en belangengroepen om te praten over de vraag hoe Drenthe er over tien tot vijftien jaar uit zou moeten zien. Dit heeft geleid tot drie beelden die in april via een huis-aan-huiskrant, straatinterviews en via www.reuring.nl en www.drenthe.nl voor reactie zijn voorgelegd aan de Drentse inwoners. Dit heeft 325 reacties opgeleverd. Daarnaast zijn de drie beelden voorgelegd aan een vijftal klankbordgroepen en heeft een externe denktank geadviseerd over verschillende onderwerpen die voor de verdere ontwikkeling van Drenthe van belang zijn. Het resultaat is samengevat in de discussienotitie Invulling gezicht van Drenthe

Het college heeft de nota toegestuurd aan provinciale staten. Deze bespreken de nota naar verwachting op 18 juni aanstaande. De uitkomsten hiervan zijn medebepalend voor de invulling van de volgende fase van de totstandkoming van het omgevingsbeleid. Een voorstel voor de invulling hiervan zal kort na de zomer door het college worden vastgesteld.