Nieuw-Vlaamse Alliantie


Uitbreiding individuele beroepsopleiding nodig (27/05/08)

Werkgevers en werknemers konden geen akkoord bereiken over het voorstel om naast de bestaande individuele beroepsopleiding (IBO) met daaropvolgend een contract van bepaalde duur ook een contract van onbepaalde duur mogelijk te maken. De bedoeling was om werkgevers meer mogelijkheden te geven in de uitbouw van een arbeidsrelatie na het verloop van de IBO. Vlaams volksvertegenwoordiger Gino De Craemer (N-VA) vroeg minister van Werk Frank Vandenbroucke over een mogelijke uitbreiding van de tewerkstellingsmaatregel.

De individuele beroepsopleiding of IBO is een tewerkstellingsmaatregel waarbij de werkzoekende een opleiding volgt op de werkplek zelf. Na het succesvol afronden van de opleiding is de werkgever verplicht de cursist een contract van onbepaalde duur aan te bieden. Het aantal geregistreerde IBOs daalde in 2007 met 4,8% ten opzichte van het jaar daarvoor. Met 14.718 opgestarte IBOs blijft de VDAB onder de vooropgestelde 16.000 zoals voorzien in het Meerbanenplan.

Deze lichte terugval valt volgens de VDAB te verklaren door de steeds krappere arbeidsmarkt waardoor zowel werkgevers als werknemers de voorkeur geven aan normale werkaanbiedingen boven opleidingen of IBO. Daarnaast wordt de IBO opnieuw meer gezien als opleiding dan als tewerkstellingsmaatregel.

De minister deed geen uitspraak over de wenselijkheid van een dergelijke aanpassing. Het betreft volgens hem geen dossier met een dwingende urgentie maar hij acht het wel mogelijk dat de sociale partners deze kwestie later opnieuw op de sociale agenda plaatsen. Vandenbroucke stelde wel te concluderen dat werkgevers ondanks de krappe arbeidsmarkt uiterst voorzichtig blijven ten opzichte van ouderen, allochtonen, kortgeschoolden en arbeidsgehandicapten en ervoor terugschrikken om een meer divers personeelsbeleid te voeren.

De IBO is volgens Gino De Craemer een prima opleidingsmaatregel om werkzoekenden aan het werk te helpen. Het komt er dan ook op aan alle mogelijkheden ten volle te benutten en voldoende na te gaan of eventuele aanpassingen de efficiëntie ten goede komen.

Auteur:
Gino De Craemer
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be