Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer maakt afspraken over veiligheid van chemische industrie

27-05-2008
Het kabinet heeft dinsdag afspraken gemaakt met de olie- en chemische industrie om de beveiliging in deze sector te verbeteren. Ministers Cramer (Ruimte en Milieu), Van der Hoeven (Economische Zaken) en staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken) hebben daartoe een convenant getekend met de sector, VNCI, VNPI en NAV.

Bedrijven in de olie- en (petro-)chemische sector moeten de security goed op orde hebben. Zo kunnen mogelijke acties van kwaadwillenden zoveel mogelijk worden beperkt. In de oliesector gaat het erom de leveringszekerheid van olieproducten te waarborgen. In de chemische sector gaat het er vooral om incidenten te voorkomen die slachtoffers kunnen eisen.

Bedrijven die meedoen met dit convenant, verplichten zich om binnen een jaar een zogeheten security-managementsysteem in te voeren. Hiermee kunnen de bedrijven hun securitybeleid opzetten. Minister Cramer vraagt de VROM-inspectie om te controleren of de bedrijven de afspraken ook naleven.
Verder zullen overheid en bedrijven samen scenarios opstellen om goed voorbereid te zijn als zich een verstoring voor zou doen.

Zie ook:


* Dossier Gezondheid en veiligheid