Gemeente Nijmegen

Sloop TPG-pand op korte termijn

27/05/2008

Het voormalige TPG-kantoor aan het Stationsplein in Nijmegen wordt waarschijnlijk komende maand gesloopt. Onlangs heeft de politie het gebouw ontruimd nadat het een aantal weken daarvoor was gekraakt. Vanwege dreiging van nieuwe kraakpogingen en maatschappelijke kosten hebben burgemeester en wethouders besloten het gebouw zo snel mogelijk te laten slopen. De gemeente zoekt naar een oplossing voor de huidige gebruikers van het pand.

Op 16 mei is het eerder gekraakte TPG-pand met instemming van de rechter ontruimd. Dezelfde dag hebben de krakers opnieuw geprobeerd het pand binnen te komen. Wanneer de krakers met een grote groep bezit nemen van het gebouw, is het een kostbare en risicovolle situatie om de krakers er weer uit te halen.

Daarom ziet de gemeente zich op het moment genoodzaakt het gebouw permanent te bewaken. De kosten hiervan kunnen oplopen tot 1,5 miljoen euro als de beveiliging moet voortduren tot 2009. In dat jaar start volgens de huidige planning de nieuwbouw van Doornroosje. De kosten voor beveiliging van het TPG-pand zouden ook een extra belasting zijn voor de ontwikkeling van het poppodium.

Voor de partijen die het gebouw in gebruik hadden gekregen van de gemeente, wordt een andere oplossing gezocht. Voor de sloop is een vergunning aangevraagd.