Gemeente Hilversum

De evaluatie van het nieuwe vergadermodel

publicatiedatum: dinsdag 27 mei 2008

Sinds februari vergadert de gemeenteraad volgens een nieuw model. Voor u als Hilversummer is het nu nog makkelijker om de politici te spreken. Intern wordt het vergadermodel deze maand geëvalueerd maar wat vinden de betrokkenen er eigenlijk van?

Hans Haselager (fractievoorzitter PvdA):
"Ik maak me door de nieuwe manier van vergaderen soms nog wel zorgen over de kwaliteit. Het gebeurt nu allemaal teveel in een snelkookpan. Zaken moet je op een juiste, adequate manier beoordelen en soms heb je daar meer tijd voor nodig. Maar geen enkele manier van vergaderen is ideaal en we raken hier langzaamaan aan gewend. Alleen moet het wel zo blijven dat er altijd extra ruimte is voor zaken die dat nodig hebben."

Riens Meijer, fractievoorzitter VVD:
"In algemene zin ervaar ik het nieuwe vergadermodel nog niet als een duidelijke verbetering ten opzichte van het oude vergadermodel. Ik ben met name kritisch over het aanvangtijdstip, communicatie naar de inwoners rondom Het Forum, het gecombineerde vragenuur en de tijdsdruk in de parallele discussies. De Discussie biedt nog onvoldoende mogelijkheden om de inwoners volwaardig te laten participeren. Dat wordt door de insprekers als verwarrend en frusterend ervaren."

John van Otterloo (fractievoorzitter SP en een van initiatiefnemers van nieuwe model):
"Ik ben erg tevreden met het nieuwe model. Met name De Discussie verloopt erg efficiënt en veel inhoudelijker dan vroeger. Het valt mij op dat iedereen, raadsleden, college en griffie, zich heel erg bereidwillig hebben opgesteld. Er is niemand die mokkend aan de kant blijft staan, iedereen doet zijn of haar best om het een succes te maken. Het vragenuur is in de nieuwe vorm minder geslaagd. De zaal is te vol en het is te rommelig. Bezoekers vertellen mij dat ze daardoor de vragen en antwoorden niet altijd kunnen volgen. Daar moeten we dus nog wel wat aan veranderen. Het Forum is een flinke verbetering. Er zijn altijd wel belangengroepen of Hilversummers die ons iets willen vertellen. Toch zijn ook daar nog wel wat verbeteringen nodig. Ik denk dan aan een programma, het speciaal uitnodigen van Hilversummers om kennis te komen maken, et cetera. Al met al ben ik wel tevreden. Het nieuwe model geeft meer mensen de mogelijkheid om zich met de politiek te bemoeien, en dat is winst."

Erik Boog (wethouder):
"Ik ben erg positief over het nieuwe vergadermodel. Er wordt efficiënter vergaderd en de vergaderingen zijn levendiger. Vergaderingen zijn geen aaneenschakelingen meer van monologen, maar leveren echte debatten op. Wel wordt er nog te weinig gebruik gemaakt van het Forum. De gemeente zou duidelijker moeten communiceren dat tijdens het Forum alle burgers van Hilversum politici kunnen aanspreken."

Kasper Driehuijs (raadsgriffier):
"Ik geloof echt dat deze nieuwe manier een verbetering is, en dat blijkt ook in de praktijk. Behalve een zeer beperkt aantal hele zware politieke onderwerpen (Cocon, Stationstoren, wijkcirculatieplan Bloemenbuurt-zuid met 11 insprekers) lukt het allemaal om het efficiënt af te ronden binnen de tijd. In het oude model zou het nachtwerk zijn geworden, nu plannen we het een volgende keer gewoon opnieuw. Dat is winst en de debatten zijn nu veel levendiger. Daarnaast vind ik het belangrijk te benadrukken dat het oude model van 1852 tot 2008 heeft gefunctioneerd, en het nieuwe pas drie maanden. De kinderziektes halen we eruit."