Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk
26 mei 2008 DCE/15252 8 mei 2008 2070819790

Onderwerp Bijlage(n) Vragen over Tuindorp Vreewijk 1

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Vietsch over Tuindorp Vreewijk.

De vragen zijn mij toegezonden met uw bovenvermelde brief d.d. 8 mei 2008, kenmerk 2070819790.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/3

Vragen van het lid Vietsch (CDA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over Tuindorp Vreewijk. (Ingezonden 8 mei 2008)


1.
Bent u ervan op de hoogte dat Tuindorp Vreewijk, het eerste tuindorp van Rotterdam, niet alleen een stedenbouwkundig en sociaal monument is, maar ook het beroemdste project van architect Grandpré Molière en van de Delftse school?

Antwoord
Ik ben ervan op de hoogte dat tuindorp Vreewijk (waarvoor architect Berlage de eerste opzet, "de vlieger", heeft ontworpen) een mijlpaal is in de geschiedenis van de Nederlandse stedenbouw en dat het een belangrijk project is in het oeuvre van niet alleen de architect Granpré Molière maar ook van de stedenbouwkundige Piet Verhagen.
Met dit project heeft Granpré Molière naam gemaakt als architect. Het ontwerp van de woningen, die hij overigens samen met Verhagen, De Roos en Overeinder heeft ontworpen, weerspiegelt vooral zijn opvattingen over architectuur waarmee hij, met name via zijn hoogleraarschap in Delft, een nieuwe stroming in de architectuur vestigde, nl. de Delftse School (modern traditionalisme). In dat opzicht kunnen de woningen in Tuindorp Vreewijk als aanzet van die Delftse school als zijn beroemste werk worden beschouwd.


2.
Vindt u dat Tuindorp Vreewijk inclusief de karakteristieke woningen behouden moeten blijven vanwege hun beroemde architectuur die van internationale culturele waarde is? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Ik vind dat het karakter van Tuindorp Vreewijk behouden moet blijven. Daarbij wordt het Tuindorp Vreewijk op nationaal niveau vooral van hoge waarde geacht als een `stedenbouwkundig monument' waarbij de ruimtelijke kwaliteiten nauw samenhangen met de stedenbouwkundige opzet en de architectuur van de bebouwing.
De voorganger van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) heeft in de periode 1988 ­ 2004 het Monumenten Inventarisatie- en Selectie-Project, waarbij bijzondere bouwkunst en stedenbouwkunst uit de periode van 1850 tot 1940 in heel Nederland werd getraceerd, uitgevoerd. Hierin is het tuindorp als stedenbouwkundige structuur geselecteerd als te beschermen stadsgezicht ingevolge de Monumentenwet 1988 maar zijn de woningen niet zodanig hoog gewaardeerd dat deze op objectniveau geselecteerd zijn als te beschermen monumenten ingevolge de Monumentenwet 1988.


3.
Bent u ervan op de hoogte dat volgens "Wijkvisie Vreewijk" van de deelgemeente Feyenoord en de woningbouwcorporatie Com.wonen karakteristieke woningen in Tuindorp Vreewijk gesloopt gaan worden en vervangen worden door (duurdere) huurwoningen en koopwoningen?

blad 3/3

Antwoord
Ik ben op de hoogte van de inhoud van de Wijkvisie Vreewijk en het voorstel om voor een deel van de woningen niet te kiezen voor een volgende renovatie maar voor nieuwbouw onder de voorwaarde dat de nieuwbouw past binnen de kaders van het te beschermen stadsgezicht Tuindorp Vreewijk. Er zal eerst onderzoek worden gedaan naar de werkelijke bouwkundige staat van de woningen. In hoeverre het bij eventuele nieuwbouw ook gaat om duurdere huurwoningen en koopwoningen geeft het rapport niet specifiek aan.


4.
Ziet u mogelijkheden om met de betrokkenen in gesprek te gaan om niet alleen de straatprofielen en het groen de status te geven van beschermd dorps- en stadsgezicht, maar ook de huizen in Tuindorp Vreewijk te behouden voor de toekomst? Zo ja, hoe? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
De RACM is al in gesprek met de betrokken partijen om gezamenlijk te bezien op welke wijze de herstructuringsopgave van Tuindorp Vreewijk gestalte kan krijgen met behoud van de ruimtelijke kwaliteiten en de stedenbouwkundige, architectonische en cultuurhistorische waarden, maar partiële sloop-nieuwbouw wordt daarbij niet op voorhand uitgesloten. De eerste bijeenkomsten met de deelgemeente Feyenoord, gemeente Rotterdam, Com.wonen en experts op het gebied van stedenbouw en cultuurhistorie hebben plaatsgevonden. De opgave richt zich in eerste instantie op het oudste deel van Tuindorp Vreewijk ("de vlieger") waar een deel van de herstructurering in de vorm van sloop- nieuwbouw is geprojecteerd.
Ik ben daarnaast overigens van plan om een bezoek aan Vreewijk te brengen om mijzelf op de hoogte te stellen van de situatie en de aanpak van deze herstructureringsopgave in een cultuurhistorisch waardevol gebied, dat tevens onderdeel uitmaakt van één van de 40 krachtwijken.