Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070821170

Vragen van de leden Leerdam en Besselink (beiden PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het sluiten van het Nationaal Herbarium Nederland. (Ingezonden 27 mei 2008)


1
Hoe beoordeelt u dat de Universiteit van Utrecht zich gedwongen ziet het Nationaal Herbarium Nederland, Utrecht branche, per 1 juni a.s. te sluiten? 1)


2
Is het waar dat dit Utrecht Herbarium wereldwijd wordt gezien als het kenniscentrum voor de plantendiversiteit van de tropen van Midden- en Zuid-Amerika en in het bijzonder de Guyana's, met Nederlands en Surinaams cultureel en natuurlijk erfgoed van onschatbare waarde?


3
Hoe beoordeelt u de sluiting van het Utrecht Herbarium in het licht van de verplichtingen waaraan Nederland zich heeft gecommitteerd met het Verdrag inzake de Biologische Diversiteit (CBD)?


4
Bent u bereid een bemiddelingsrol te spelen door in overleg met Nederlandse universiteiten en biodiversiteitsinstellingen tot een tijdelijke oplossing te komen voor het Utrecht Herbarium, totdat de daadwerkelijke oprichting van het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit een realiteit zal zijn? Zo ja, wat gaat u daartoe ondernemen? Zo neen, waarom niet?


1) Brief LNV08-326 en OCW08-479 van het IUCN Nederlands Comité.