Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van de leden Wilders en De Roon over de heer Sabri

27-05-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Justitie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Wilders en De Roon over het bericht dat de heer Sabri naar Nederland wil komen. Deze vragen werden ingezonden op 17 april 2008 met kenmerk 2070818260.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Vragen van de leden Wilders en De Roon (beiden PVV) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Justitie over het bericht dat Jihadprediker Sabri naar Nederland wil komen. (Ingezonden 17 april 2008)

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht "Jihadprediker wil naar Nederland"? 1)

Antwoord
Ja

Vraag 2
Bent u ermee bekend dat Ikrime Sabri de jihad verheerlijkt, kinderen aanmoedigt tot het plegen van zelfmoordaanslagen en herhaaldelijk heeft opgeroepen tot de vernietiging van Israël en de verdrijving van alle joden uit `Palestina'?

Antwoord
Zoals ik in antwoord op eerdere kamervragen (zie Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2006-2007, nr. 1518) heb aangegeven, is het mij bekend dat de heer Ikrima Sabri zich radicaal heeft uitgesproken inzake het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Vraag 3
Heeft u - ondanks uw antwoorden op mijn eerdere vragen 2) - aan Ikrime Sabri een visum verleend? Zo ja, bent u bereid dit visum onmiddellijk in te trekken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Neen, Nederland heeft geen Schengenvisum verstrekt aan de heer Sabri. Betrokkene is duidelijk gemaakt dat hij niet welkom is in Nederland. De Minister van Justitie zal de heer Sabri de toegang tot het land weigeren indien hij probeert Nederland binnen te komen met een Schengenvisum, verstrekt door een ander land.

Vraag 4
Deelt u de mening dat Ikrime Sabri nooit voet op Nederlandse bodem mag zetten? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Zolang de Nederlandse regering van mening is dat de heer Sabri een gevaar is voor de internationale betrekkingen van Nederland zal hem de toegang tot Nederland worden geweigerd.

Vraag 5
Wilt u onderzoeken of de stichting Kudüs Vakfi net als de stichting Al-Aqsa op de EU-terreurlijst thuishoort? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Indien het gedrag van personen of organisaties aanleiding geeft tot een vermoeden van steun aan terreurbewegingen, wordt dit onderzocht door de bevoegde instanties. Mocht dit onderzoek deze vermoedens bevestigen dan volgen passende maatregelen, waartoe ook plaatsing op de EU-terreurlijst kan behoren. Tot dat moment daar is doet de regering hierover geen uitspraken.


1) De Telegraaf, 16 april 2008

2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2006-2007, nr. 1518
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl