Korpsjaarverslag 2007 Politie Hollands Midden

Meer rekening houden met rechtvaardigheidsgevoel bij strafvervolging

Regio, 27-05-2008 o Korpschef Jan Stikvoort presenteerde vandaag het Korpsjaarverslag 2007 van Politie Hollands Midden. Het afgelopen jaar is - ondanks de hoge werk- en roosterdruk- wederom goed politiewerk geleverd. Dat varieerde van het oplossen van een fietsendiefstal tot de aanhouding van de moordenaar van Sévèke, zo schrijft Stikvoort in het voorwoord van het Korpsjaarverslag. Aanvullend op het verslag stelde de korpschef dat het tijd wordt voor een discussie over de strafrechtelijke vervolging van daders. Rechters-commissarissen houden in het toekennen van straffen onvoldoende rekening met het rechtvaardigheidsgevoel van de slachtoffers en de samenleving. Ik pleit niet voor hogere straffen, maar wel voor het beter benutten van de strafmogelijkheden.

Korpschef Stikvoort pleit voor het beter benutten van strafmogelijkheden door rechters-commissarissen. We merken steeds vaker in de dagelijkse praktijk dat daders geen passende straf krijgen. Er heerst in de maatschappij een terechte verontwaardiging: hoe kan het dat daders soms dezelfde dag weer buiten staan? Ik pleit niet voor zwaardere straffen, maar wel voor het beter gebruiken van de strafmogelijkheden, rekening houdend met het rechtvaardigheidsgevoel van de inwoners. Als voorbeeld noemt Stikvoort het heenzenden door een rechter-commissaris van een veelpleger die is aangehouden met verdovende middelen omdat hij nog geen antecedenten had op Opium-wetgeving. Ontoelaatbaar. Wij hebben een succesvol veelpleger-beleid, dat onder druk komt te staan door dit soort beslissingen, aldus Stikvoort.

Algemeen veiligheidsbeeld

Opvallend in 2007 is de stijging van de internetaangiftes (van 8.599 naar 10.799). Was in 2006 het aandeel internetaangiftes 20,7% van het totale aantal aangiften, in 2007 is het aandeel gestegen tot 26%. Ook het aantal aanhoudingen steeg met 5,7% naar 12.121, bij een gelijk blijvend aantal aangiften.Het aantal diefstallen is in 2007 met ruim 3% afgenomen. Ook het aantal woninginbraken is afgenomen, met bijna 6%. De kans dat wordt ingebroken neemt daarmee verder af. Het woninginbraakrisico per 1.000 woningen bedroeg in 2007 8,6; in 2006 was dat nog 9,1. Naast de vermindering van woninginbraken liet ook het aantal auto-inbraken met 7,3% een opvallende daling zien, tegen de landelijke trend in.

Huiselijk geweld groter probleem dan geweld op straat of in horeca

Ook in 2007 steeg huiselijk geweld in de regio Hollands Midden, van 2.744 in 2006 naar 2.909 in 2007. Hiermee wordt de omvang van het probleem steeds duidelijker. Politie Hollands Midden is sinds een aantal jaren succesvol in het maken van afspraken met partners over de aanpak van huiselijk geweld, maar ook om huiselijk geweld altijd te melden als hulpverlener. Dit kan prima binnen het ambtsgeheim dat hulpverleners hebben, aldus Stikvoort. Huiselijk geweld is een groter probleem dan geweld op straat of in de horeca. Gezamenlijke aanpak van hulpverleners, politie, maar ook de politiek is noodzakelijk om het probleem fundamenteel aan te pakken.

Geweldsincidenten: 2 op de 3 daders wordt aangehouden

Het aantal geweldsincidenten is in 2007 toegenomen met 11% naar 7.072. Het aantal straatroven in de regio was in het verslagjaar minder dan in 2006 (223 t.o.v. 276). Wel was er vaker sprake van bedreiging (een stijging van 223 aangiftes) en steeg het geweld binnen relaties regionaal met 151 aangiftes. Politie Hollands Midden heeft in 2007 bijna tweederde (63,1%) van alle aangiftes van geweld opgelost. Dit is meer dan in het jaar ervoor (59,8%). Dit is onder meer het gevolg van het strikt handhaven van de norm geweld kan niet en betere samenwerking met partners. De indruk bestaat voorts dat geweld vaker wordt gemeld en er ook meer aangifte wordt gedaan, omdat het voor burgers zichtbaar wordt dat politie ook echt iets doet en verdachten vaker worden vervolgd.

Aanpak veelplegers steeds succesvoller

In 2007 is het aantal veelplegers dat door Politie Hollands Midden werd aangehouden met 40% ten opzichte van 2006 aanzienlijk toegenomen. Regiobreed zijn in de periode 2004 2008 72 stelselmatige daders voorgeleid voor de ISD-maatregel (Inrichting Stelselmatige Daders). Hiervan hebben 30 veelplegers de maatregel daadwerkelijk opgelegd gekregen.

Door politie en OM wordt halfjaarlijks een zogeheten Veelplegerlijst opgesteld. De veelplegers op deze lijst komen in aanmerking voor de veelplegeraanpak. Veelplegers zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de overlast en criminaliteit in de regio Hollands Midden.