Nieuw-Vlaamse Alliantie


Initiatief voor chronisch zieken en ex-kankerpatiënten (27/05/08)

Vandaag stelt de Vlaamse Liga tegen Kanker haar beleidsvoorstellen voor in verband met de problematiek van (ex-) kankerpatiënten die niet of moeilijk aan een betaalbare schuldsaldoverzekering geraken. Vlaams parlementslid en gemeenschapssenator Helga Stevens trekt in dit dossier mee aan de kar. Vorige week nog ondervroeg zij minister Reynders in de Senaat opnieuw over deze kwestie, met name over diens eerder gedane beloftes om in een oplossing te voorzien.

Uit zijn antwoord bleek dat de vice-premier een wetsvoorstel van Melchior Wathelet ziet als mogelijk uitgangspunt voor een oplossing. Het voorstel in kwestie voorziet in een tariferingsbureau, waar bijvoorbeeld ook de Ombudsdienst Verzekeringen op aandringt, maar daartoe zouden mensen pas toegang hebben wanneer de te betalen premie bij de commerciële verzekeringsmaatschappijen drie tot zelfs zes keer hoger ligt dan de standaardpremie. Een oplossing in deze zin is voor Helga Stevens een non-oplossing.

Nog teleurstellend in het antwoord van minister Reynders was dat hij de intentie heeft om zich bij het zoeken naar een oplossing vooral te laten leiden door de Commissie voor Verzekeringen, waarin de verzekeringsmaatschappijen over het algemeen de toon aangeven. Naar de patiëntenorganisaties zal beleefd geluisterd worden, maar of ze ook effectief zullen gehoord worden is zeer de vraag.

De problemen van chronisch zieken en (ex-) kankerpatiënten liggen Helga Stevens na aan het hart. Zij bereidt momenteel een resolutie voor waarmee ze de Vlaamse regering zal oproepen om een Staten-Generaal te organiseren om de problemen van deze groep mensen op de diverse terreinen (wonen, werk, onderwijs, zorg, enz.) op een geïntegreerde manier en in overleg met de betrokkenen te onderzoeken en aan te pakken.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid en gemeenschapssenator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be