Gemeente Rotterdam

Preventief fouilleren heeft effect. Bij de acties preventief fouilleren in Rotterdam worden steeds minder wapens in beslag genomen. Vorig jaar vonden in Rotterdam in totaal 75 acties preventief fouilleren plaats. Bij die acties zijn in totaal 161 wapens in beslag genomen. Daaronder 5 vuurwapens, 115 steekwapens en 22 slagwapens. Het aantal in beslag genomen wapens per actie daalde van 3,9 in 2006 naar 2,2 in 2007. Dat is een daling van 23%. Gefouilleerde personen dragen in veiligheidsrisicogebieden steeds minder vaak een wapen op zak.

Deze resultaten komen uit de jaarrapportage preventief fouilleren (Wapenfeiten 2007). De jaarrapportage is door burgemeester Opstelten aan de gemeenteraad gestuurd. In 7 gebieden, die door de burgemeester als veiligheidsrisicogebied zijn aangewezen, is in 2007 preventief gefouilleerd. Die gebieden bevonden zich in de deelgemeenten die het minst scoren op de veiligheidsindex (Charlois, Centrum en Feijenoord).

Sinds september 2002 maakt preventief fouilleren deel uit van de veiligheidsaanpak in Rotterdam. In vijf jaar tijd zijn in totaal 2700 wapens in beslag genomen. Daaronder 89 vuurwapens, 1860 steekwapens, 484 slagwapens en 267 andere wapens.

Het aantal registraties van vuurwapens neemt sinds 2004 gestaag af. Ten opzichte van 2004 is er sprake van een daling van 33%. Bij de acties preventief fouilleren gaat het steeds minder om omvangrijke controleacties maar om korte en kleinere acties. Vooral in hotspots en op tijdstippen met relatief veel wapenincidenten. Daardoor neemt de kans voor de politie om een wapen aan te treffen toe.

De meeste Rotterdammers (81%) zijn bekend met preventief fouilleren. Van hen is het merendeel (88%) van mening dat preventief fouilleren bijdraagt aan de verbetering van de veiligheid. Er is veel bereidheid om mee te werken aan de acties. Ruim 76% van de Rotterdamse burgers is tevreden over de bejegening door de politie tijdens het preventief fouilleren. In 2006 en 2007 zijn dan ook geen klachten ingediend.

Uit de rapportage concludeert de burgemeester dat preventief fouilleren door de bevolking volledig geaccepteerd wordt bij de bestrijding van geweld en wapenbezit. Een belangrijke voorwaarde voor deze acceptatie is de nauwkeurige en professionele manier waarop veiligheidsrisicogebieden worden aangewezen en de acties plaatsvinden.

Het College gaat door met de acties omdat de aangiftes voor geweld en de ernst van de incidenten nog steeds preventief fouilleren in bepaalde gebieden rechtvaardigen. Preventief fouilleren moet dan ook in aanvulling op de andere instrumenten een noodzakelijk onderdeel van de Rotterdamse veiligheidsaanpak blijven.

Bron: Bestuursdienst, 27-05-2008