Platform Biologica


Dhr. Van der Plas van Protestantse Kerk Nederland ondertekend het convenant

"5 miljoen mensen verbinden met biologische landbouw" 27 mei 2008

Op dinsdag 22 april jl. hebben het Ministerie van LNV en 13 maatschappelijke organisaties, waaronder Biologica, hun handtekening gezet onder het Deelconvenant Marktontwikkeling Biologische Landbouw. Het doel van het deelconvenant is om de achterban van deze maatschappelijke organisaties, gezamenlijk zon 5 miljoen mensen, te stimuleren tot consumptie van biologische producten. De coördinatie van het convenant is in handen van Biologica.

Tot in 2011 zullen de deelnemende organisaties activiteiten organiseren waarmee de aandacht wordt gevestigd op biologische voeding in relatie tot klimaat, dierenwelzijn, duurzaamheid en gezondheid. Speciale projecten zullen financieel medeondersteund worden door het ministerie van LNV.

Sprekers
Uli Schnier, voorzitter van de Taskforce Marktontwikkeling Biologische Landbouw, riep de organisaties bij deze gelegenheid op om biologisch als conceptversterker van de eigen doelstellingen te laten zijn. Roel Bol, directeur Industrie en Handel van LNV, ziet biologisch als vehikel naar duurzaamheid. Hij vindt dat het volume biologische producten dat in Nederland wordt omgezet moet groeien. Teo Wams, directeur Natuurbeheer bij Natuurmonumenten, stelt dat biologisch goed is voor mens, dierenwelzijn en de natuur.

Beweegredenen
Voorafgaand aan de ondertekening werd iedere organisatie gevraagd uit te leggen wat haar verbinding is met biologische landbouw en hoe ze haar achterban gaat stimuleren biologisch te consumeren. Elke organisatie bleek eigen beweegredenen te hebben om zich voor biologisch in te zetten:

* Je moet boeren niet dwingen met genetisch gemodificeerde organismen te werken;

* de combinatie biologisch/regionaal/plantaardig is het meest duurzame concept van voedselconsumptie;

* biologische landbouw leidt tot een aantrekkelijk landschap;
* veel milieuproblemen vinden hun oorzaak in de gangbare voedselproductie;

* biologische landbouw is beter voor het dierenwelzijn;
* wij zijn rentmeesters van deze aarde en moeten er goed voor zorgen;

* biologisch is aanjager voor verduurzaming van de niet-biologische landbouw;

* biologische landbouw bevordert de biodiversiteit en dat is goed voor de vogels op het boerenland.

De volledige tekst van het deelconvenant en een overzicht van deelnemende partijen vindt u via deze link.