Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

kunnen bepaalde medicijnen na 1 juni niet meer krijgen

Klink wacht af, mensen kunnen bepaalde medicijnen na 1 juni niet meer krijgen

27 mei 2008

Klink wacht af, mensen kunnen bepaalde medicijnen na 1 juni niet meer krijgen

* 40% van de apotheken in de problemen

* apothekers gaan actie voeren voor kostendekkend tarief NU
* apothekers proefkonijn marktwerkingexperiment Minister Klink

De KNMP ontvangt zeer serieuze signalen dat bepaalde geneesmiddelen, die zo goedkoop zijn geworden dat ze daarvoor niet meer kunnen worden vervoerd naar de apotheken, na 1 juni niet meer leverbaar zullen zijn. Om welke geneesmiddelen het precies gaat zal bekend gemaakt worden zodra daarover meer duidelijkheid is. "Tot op dit moment wordt onze waarschuwing door de minister niet serieus genomen. Als Klink niks doet gaan patiënten nadelige gevolgen ondervinden van dit marktwerkingexperiment in de zorg." aldus KNMP-voorzitter Marga van Weelden.
Tot woede van de Nederlandse apothekers en de KNMP wacht minister Klink af wat er gebeurt met de medicijnvoorziening als gevolg van de scherpe prijsdalingen van merkloze geneesmiddelen van vorige week. Minister Klink wil nu de marktwerking tussen verzekeraars en apotheken op gang laten komen. Marga van Weelden heeft een andere mening: "Laat apothekers gewoon hun werk doen en geef ze daarvoor een normale vergoeding. Verhalen over marktwerking hebben niets te maken met de realiteit van nu waarin apothekers contracten met verzekeraars moeten tekenen bij het kruisje".

Het is niet uit te leggen dat minister Klink ondanks anders luidende afspraken apothekers nu aan hun lot overlaat. De KNMP verwacht dat als er niet op hele korte termijn iets gebeurt 40% van de apotheken in financiële problemen komt.

Gerelateerde dossiers


+ Gevolgen preferentiebeleid