Gemeente IJsselstein


Wonen, werken en leren » Wonen » Leefomgeving

Eikenprocessierups

Datum: dinsdag 27 mei 2008
Op drie plaatsen in IJsselstein is de eikenprocessierups aangetroffen. Op de Randdijk tussen moskee en zwembad, de groenstrook langs fietspad naar de Nedereindseplas en aan het einde van de Achtersloot. De gemeente heeft aan een gespecialiseerd bedrijf de opdracht gegeven de rupsen te bestrijden.
Particulieren die de rupsen in hun tuin aantreffen, wordt geadviseerd contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf om deze te laten verwijderen.
Overlast en gezondheidsrisico's
Mensen kunnen van mei tot en met augustus in aanraking komen met de brandhaartjes wanneer ze onder de besmette bomen doorlopen, of wanneer besmette bomen vlak bij ramen van een huis staan. Reacties kunnen van persoon tot persoon verschillen. Op de onbedekte huid geven de brandhaartjes een sterk jeukende, rode uitslag. In de ogen geven ze rood ontstoken oogwit en een branderig gevoel. Bij inademing van de haren kunnen irritaties en ontstekingen ontstaan van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-) gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.
Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar strip de huid met plakband en spoel daarna met lauw water. Spoel ook de ogen goed met lauw water. Was zonodig ook kleren (liefst op 60 graden Celsius). Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte creme met menthol kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.