Gemeente Alphen aan den Rijn

Meldpunt Radicalisering (MRA)

Alphen opent Meldpunt Radicalisering (MRA)

Een meldpunt waar medewerkers met publiekscontacten radicale uitingen en (rechts)extremisme kunnen signaleren. Dat is wat de gemeente wil bereiken met het Meldpunt Radicalisering Alphen aan den Rijn (MRA) dat na de zomer van start gaat. Het MRA is een telefoonnummer dat de betreffende medewerkers dag en nacht kunnen bellen.

Vroegtijdige signalering
Polarisatie en radicalisering lijken in Nederland in omvang, snelheid en intensiteit toe te nemen. Uit onderzoek is gebleken dat er in Alphen op dit moment geen radicale groeperingen of uitingen actief. Burgemeester Nico Schoof wil echter wel alert blijven: Als er wel signalen komen, willen we ze niet missen. Met het meldpunt hoopt de gemeente in een vroeg stadium eventuele radicalisering van de samenleving in de kiem te kunnen aanpakken. Het MRA volgt op een bijeenkomst met experts op het gebied van extremisme die in 2007 plaatsvond. Tijdens die bijeenkomst werd duidelijk dat Alphen aan den Rijn op dit moment geen groeperingen of organisaties heeft die zich actief bezig houden met rechts-extremisme. Toch is waakzaamheid belangrijk.

Aanpak
Het meldpunt in Alphen aan den Rijn biedt professionals uit bijvoorbeeld onderwijs, horeca en openbaar vervoer de gelegenheid uitingen van rechts-extremisme te melden. Twee ambtenaren op het gebied van openbare veiligheid en jeugd en veiligheid zullen de meldingen afhandelen. Zo bepalen zij welke instantie de binnengekomen meldingen moeten behandelen. Het meldpunt wordt begin september operationeel. Het is een beveiligd telefoonnummer dat ook na kantoortijd beschikbaar is doordat men een boodschap kan inspreken. Hier kunnen ook anonieme meldingen gedaan worden.

Meldpunt voor inwoners
Inwoners kunnen op verschillende andere manieren melding doen. Bijvoorbeeld door te bellen naar 0800 700 (meld misdaad anoniem). Radicale uitingen via het internet kunnen gemeld worden bij het Meldpunt Cybercrime (MCC) van de politie.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn