Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans blij met publicatie ChristenUnie over Lissabonverdrag

27 mei 2008 | "Het is goed dat de ChristenUnie duidelijk positie kiest in de discussie over het Verdrag van Lissabon en laat zien waarom de balans nu positief uitslaat." Dat zei staatssecretaris Timmermans vandaag in perscentrum Nieuwspoort, waar hij de publicatie `De ChristenUnie en het Verdrag van Lissabon' in ontvangst nam.

Timmermans gaf aan blij te zijn met de publicatie van de ChristenUnie. "Het is een gedegen analyse van het nieuwe verdrag, die bovendien inzicht biedt in de wijze waarop de ChristenUnie de ontwikkeling die de Europese Unie sinds 2005 heeft doorgemaakt beoordeelt. Ik nodig iedereen uit om het te lezen."

In 2005 voerde de ChristenUnie campagne tegen het Grondwettelijk Verdrag. Bij de presentatie zette Roel Kuiper (CU Eerste Kamerlid en directeur van het wetenschappelijk bureau) uiteen waarom de ChristenUnie nu wel positief oordeelt over het Verdrag van Lissabon. "Dit verdrag komt de ChristenUnie op twee belangrijke punten tegemoet. Er gaat geen suggestie van Europese staatsvorming van uit en daarnaast zijn de `checks and balances' bij Europese besluitvorming beter gewaarborgd."

Timmermans voegde hier nog twee punten aan toe. "Dit verdrag versterkt niet alleen de democratische controle door nationale parlementen, het waarborgt ook de zeggenschap van de lidstaten over diensten van algemeen economisch belang. Bovendien is de verdeling van bevoegdheden tussen de EU en de nationale lidstaten duidelijker vastgelegd", aldus Timmermans. "Met deze nieuwe spelregels kunnen Nederland en Europa vooruit."

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl