Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


BOS zet zich in voor sport

27 mei 2008

Sport is goed voor de gezondheid, sport zorgt voor sociale cohesie en sport is tegenwoordig voor iedereen toegankelijk. Maar, lang niet iedereen maakt gebruik van de sportieve mogelijkheden. De buurt, het onderwijs en de sport zijn nauw met elkaar verbonden als het gaat om het stimuleren van sportdeelname. In stadsdeel Zuidoost wordt daarom geïnvesteerd in zogeheten BOS-projecten. BOS staat voor Buurt, Onderwijs en Sport. BOS is een stimuleringsregeling dat in het leven is geroepen door het ministerie van VWS om de bewegingsachterstanden bij jongeren van 4 tot 19 jaar aan te pakken en te verkleinen. In mei 2007 is in Zuidoost een drietal BOS-projecten van start gegaan, te noemen Bijlmer Centrum in BOS, Bijlmer Oost in BOS en Gein in BOS.

Niet alleen het in beweging krijgen van de jeugd heeft binnen de BOS-projecten in Zuidoost de aandacht. Het werven van kader voor sportactiviteiten en verenigingsactiviteiten is de afgelopen jaren een lastig punt gebleken. Vanuit het BOS-project Bijlmer Oost is daarom in februari 2008 gestart met de cursus Jeugd Sport Begeleider (JSB). In samenwerking met het stadsdeel, Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, de Openbare Scholengemeenschap Bijlmer (OSB) en Recreation World hebben 22 jongeren tussen de 17 en 23 jaar deelgenomen aan de cursus waarvan 17 zijn geslaagd. Middels een negen weken durende cursus maken de jongeren op een speelse manier kennis met het begeleiden van jeugd tijdens sportactiviteiten. Tijdens de cursus heeft een aantal sportbuurtwerk organisaties uit Zuidoost een presentatie verzorgd. Het opleiden van jongeren uit de buurt brengt veel voordelen met zich mee. De jongeren raken geïnteresseerd in sport, kennen de buurt, kennen de andere jongeren uit de buurt en als meest belangrijke: de jongeren spreken de taal van de jeugd. Hierdoor kunnen zij de jongeren uit de buurt beter aanspreken.

Ben je geïnteresseerd in een cursus Jeugd Sport Begeleider reageer dan snel. Bij voldoende animo zal een nieuwe cursus Jeugd Sport Begeleider worden gestart
Aanmeldingen kunnen naar het stadsdeel Zuidoost. E-mail r.stuut@zuidoost.amsterdam.nl