Gemeente Helmond


EuroNCAP vergadert in Helmond

Op 27 mei heeft de internationale organisatie EuroNCAP vergaderd in Helmond. EuroNCAP beoordeelt de veiligheid van veel autos in Europa.

Elk jaar komen de internationale leden van EuroNCAP bij elkaar om de nieuwe ontwikkelingen en standaarden van EuroNCAP te bespreken. Dit keer werd de Algemene Vergadering gehouden in Helmond en was de organisatie in handen van TNO. Het nieuwe whiplash protocol was één van de onderwerpen op de agenda.

Organisatie

EuroNCAP staat voor European New Car Assessment Programme en is een samenwerkingsverband tussen een aantal Europese overheden, de Europese Commissie en vervoers- en consumentenorganisaties. De organisatie voert in verschillende Europese landen botsproeven uit om de veiligheid van autos te testen. Het doel van EuroNCAP is consumenten te informeren en de industrie te stimuleren autos veiliger te maken. Met deze intentie is de organisatie in 1997 in het Verenigd Koninkrijk opgericht. Inmiddels zijn er bij EuroNCAP ook leden aangesloten uit verschillende andere landen waaronder Frankrijk, Duitsland, Zweden, Nederland en Spanje.

Automotive

Het is niet toevallig dat de Algemene Vergadering van EuroNCAP in Helmond plaatsvond. De Automotive activiteiten van TNO zijn gevestigd in Helmond en binnenkort worden de nieuwe testfaciliteiten van TÜV Rheinland TNO Automotive International BV (TTAI) in gebruik genomen. TTAI is een joint venture van het gerenommeerde Duitse instituut TÜV Rheinland en het Nederlandse TNO. Binnen deze samenwerking houden zij zich onder andere bezig met het uitvoeren van botsproeven en het onderzoeken van voetgangersveiligheid. De testfaciliteiten van TTAI in Helmond maken deel uit van de nog verder te ontwikkelen High Tech Automotive Campus, waarmee Helmond en de regio Zuidoost-Brabant het kloppend hart vormen van Automotive Nederland. Dat hart maakt deel uit van een Euregio, want ook net over de grens in België en Duitsland is de auto-industrie sterk vertegenwoordigd.