Provincie Noord-Holland

Datum

27-5-2008

Onderwerp

Bureau Jeugdzorg NH is goed op weg

Anouk Hespe

Op verzoek van provincie Noord-Holland heeft de Inspectie Jeugdzorg een hertoets bij de sectoren Jeugdbescherming en Advies- en Meldpunt Kindermishandeling van Bureau Jeugdzorg NH uitgevoerd. Het inspectierapport is 27 mei aangeboden aan Gedeputeerde Staten. De inspectie schetst een positief beeld van de geboekte resultaten bij BJZNH en spreekt vertrouwen uit over de toekomst. Ook worden er enkele verbeterpunten genoemd.

Het oordeel van de inspectie is ondermeer dat de sector jeugdbescherming gericht werkt aan verbetering van haar werkwijze die gericht is op professioneel handelen en het beschermen van het kind. Het belang en veiligheid van het kind staan daarbij centraal. Daarnaast oordeelt de inspectie dat het Advies-en Meldpunt Kindermishandeling voldoende zicht heeft op de veiligheid van het kind en daarnaar handelt. Er wordt planmatig gewerkt met eenduidige criteria om de risicos voor het kind te bepalen. Achter de ingevoerde veranderingen ligt een heldere visie en de medewerkers zetten zich volop in voor de uitvoering van de verbeterplannen.

Er worden ook verbeterpunten in het rapport genoemd. De ingezette werkwijze bij de jeugdbescherming is nog niet geheel uitgewerkt en op alle punten zichtbaar. Zo is de werkdruk bij de gezinsvoogden nog hoog. Verder is het grote verloop van personeel een risico voor de kwaliteit van de zorg. Investeren in de jeugdzorgwerker is een van de speerpunten van het nieuwe Beleidskader Jeugdzorg 2009-2012 van de provincie.

Sinds het vorige onderzoek begin 2007 door de Inspectie heeft bij Bureau Jeugdzorg NH een bestuurswisseling plaatsgevonden en is het management van de onderzochte sectoren vervangen. Gedeputeerde Sascha Baggerman voelt zich door het rapport gesterkt in de gekozen aanpak, waarbij de provincie nauw optrekt met BJZNH om de noodzakelijke veranderingen door te voeren.Het blijkt dat we goed op weg zijn, maar we moeten alert blijven.

Download rapport Hertoets Bureau Jeugdzorg Noord-Holland