over intimidatie van ziekenhuismedewerkers

Antwoorden op kamervragen van Agema over intimidatie van ziekenhuismedewerkers

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2849302

27 mei 2008

Antwoorden van minister Klink op Kamervragen van het Kamerlid Agema over intimidatie van ziekenhuismedewerkers (2070818860).

Vraag 1.
Bent u bekend met het bericht "Grove intimidatie van ziekenhuispersoneel"? 1)

Antwoord 1.
Ja.

Vraag 2.
Wat is uw reactie op het feit dat een deel van de 479 personeelsleden, die een petitie tegen de directeur van ziekenhuis Walcheren hebben getekend, grovelijk zijn geïntimideerd door leidinggevenden, met ontslag gedreigd is en dat twee namenlijsten door een afdelingshoofd zijn verscheurd? Hoe gaat u bewerkstelligen dat dit soort wantoestanden niet voorkomen in onze ziekenhuizen?

Antwoord 2.
Het betreffende ziekenhuis heeft op mijn verzoek schriftelijk laten weten deze berichtgeving niet te onderschrijven. Wel is door het ziekenhuis bevestigd dat het personeel een hantekeningen- en posteractie is gestart na bekendmaking van de drie toekomstige locaties van het Ziekenhuis Zeeland (Goes, Middelburg en Zierikzee). Aan de Raad van Bestuur van het ziekenhuis zijn geen incidenten gemeld over grove intimidatie en belemmering door leidinggevenden van de petitie. De Raad van Bestuur sluit echter niet uit dat de spanning van het moment van invloed is geweest op de communicatie tussen leidinggevende en personeel. Het zou hier echter niet gaan om benoembare, systematische en grove intimidatie. Zowel de directie als de Raad van Bestuur van het ziekenhuis hebben in woord en geschrift hun afkeuring laten blijken tegen elke vorm van intimidatie van personeelsleden.