Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Pink Panthers winnen laatste periodeprijs Toen en Nu

De deelraad heeft besloten om een digitale lesbrief voor IJsselmondse scholieren uit te laten brengen over de geschiedenis van IJsselmonde. N a overleg met de deelnemende scholen is gekozen voor een website (www.ijsselmondetoenennu.nl) met een frisse en vrolijke uitstraling die wordt gekoppeld aan een quiz. De quizvragen voor het basisonderwijs zijn slechts toegankelijk voor de scholen met gebruikmaking van een password.

De 5e en tevens laatste quizperiode ging over het thema Vier 5 mei. Er waren 9 vragen te beantwoorden en één opdracht uit te voeren: Waar waren jouw opa en oma in de oorlog? Schrijf een opstel over hun belevenissen. De inzendingen zijn 20 mei beoordeeld door een vakkundige jury die bestaat uit vertegenwoordigers van het Streekarchief Eiland IJsselmonde, de Stichting Paardenmarkt, de deelraad en het dagelijks bestuur van de deelgemeente IJsselmonde. De jury heeft unaniem gekozen voor de inzending van groep 7/8a van de Meester Baarsschool, ook wel de Pink Panthers genoemd. Deze groep heeft ook de 1e (thema Sport) en 2e (thema Bestuur) quizperiode gewonnen.

Motivatie jury
De opdracht was om een opstel te schrijven over de ervaringen van opas en omas tijdens de 2e wereldoorlog.
De Pink Panthers hebben meer gedaan. Naast interviews met opas en omas die de 2e wereldoorlog hebben meegemaakt, hebben ze zich ingeleefd in hoe het zou zijn om een oorlog mee te moeten maken; hoe zij de oorlog dus zouden hebben beleefd. Dit hebben zij vertaald in tekeningen en dagboekfragmenten. De jury is er g onder de indruk van het Dagboek van de Pink Panthers dat er goed verzorgd uit ziet en waar heel veel tijd in is gestoken. De Pink Panthers hebben ook een powerpointpresentatie over 4 en 5 mei gemaakt en die ziet er goed uit. Tot slot hebben zij de andere vragen op 1 na goed beantwoord. Terechte winnaars, aldus de jury. De jury vindt het jammer dat de andere deelnemers aan het thema Vier 5 mei geen opstel of werkstuk hebben gemaakt.

Jaarwinnaar
Na de vijf themas wordt door een jury binnenkort de winnaar van de jaarprijs bekend gemaakt. De jaarprijs bestaat uit een uitje met de hele klas, plus versnaperingen en roem (persbericht, artikel met foto op de deelgemeentepagina, websites en in het IJsselmonde Magazine). Alle inzendingen van de 5 themas komen hiervoor in aanmerking. Een klas die een thema/periode heeft overgeslagen door omstandigheden, blijft kans houden om als jaarwinnaar uit de bus te komen. De winnende klas gaat nog voor de zomervakantie een gezellig dagje uit.