De Haagse Hogeschool

Psychogeriatrie: een vak én opleiding apart

Discussie over de inhoud van een toekomstige opleiding psychogeriatrie

Nederland vergrijst. Op 1 januari 2000 waren er 3,7 miljoen mensen 55 jaar en ouder en dat zullen er in 2030 naar verwachting 6 miljoen zijn 1. Er lijden momenteel ruim 250.000 mensen, circa 11% van de Nederlandse bevolking, aan dementie. Door de vergrijzing neemt dit aantal alleen maar toe waardoor de behoefte aan vakspecialisten, die werken met mensen met dementie, groter wordt. Dat heeft ertoe geleidt dat werken in de psychogeriatrie een aparte opleiding verdient.

Bère Miesen, lector PsychoGeriatrie aan De Haagse Hogeschool: âProfessioneel omgaan met dementie is een vak apart. Zorg bieden aan deze mensen en hun familie stelt in cognitief, emotioneel en relationeel opzicht hoge eisen aan hulpverleners. Het is dan ook een ernstige tekortkoming dat dit in het hbo noch in het mbo als apart vak wordt onderwezen.â

Om te laten zien waarom werken met mensen met dementie een aparte opleiding verdient en te verkennen hoe een dergelijke opleiding eruit zou moeten zien, organiseren het lectoraat PsychoGeriatrie van De Haagse Hogeschool, WoonZorgcentra Haaglanden, Florence en ROC Mondriaan in samenwerking met de Vereniging voor Psychogeriatrie op 5 juni 2008 het congres âPsychogeriatrie verdient een opleiding apartâ.

Naast Miesen leveren onderstaande deskundigen een bijdrage aan het congres: * Arie Terpstra, opleidingskundige bij de Koninklijke Effatha Guyot Groep, over de opleidingstraditie uit een geheel andere sector, die van de doven en slechthorenden; * Maritza Allewijn, psycholoog Stichting Vivium en adjunct directeur PgD en Leny Haaring, psycholoog bij Stichting SHDH, over hun droom over een toekomstige opleiding Psychogeriatrie; * Ad Goos, performer, over verhalen die blijven naruisen in hoofd en hart; * John Nieboer, opleidingsfunctionaris bij Stichting Saffier, Margo Lak, hoofd Kennis- en Leercentrum Zorggroep Laak en Eemhoven en Ben Janssen, projectmanager Dementie Ondersteunings- en Trainingscentrum, over hun visie op en ervaring met een interne opleiding psychogeriatrie.

Het congres wordt afgesloten met de overhandiging van het boek âZorg om mensen met dementieâ (auteur Bère Miesen) door Heleen Dupuis, Eerste Kamer-lid, aan een van de deelnemers. Het boek, dat speciaal is geschreven voor verzorgenden in de praktijk, helpt aan de hand van een aantal themaâs begrijpen hoe verschillend het lijden kan zijn, met welke gevoelens patiënt en familie worden geconfronteerd en welke problemen dat voor verzorgenden oplevert.

Locatie: Aula van De Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75, Den Haag Tijd: 09.30 â 16.00 uur

1. Cijfers onderzoek Vilans Kenniscentrum Ouderen (het voormalige NIZW)