Gemeente Zoetermeer

Zoetermeers inburgeringtraject voorbeeld voor anderen

Klik hier voor vergroting

minister Vogelaar en wethouder Edo Haan

Presentatie eerste inburgeringagenda van Nederland

Zoetermeer is het goede voorbeeld voor andere gemeenten op het gebied van inburgering. De gemeente heeft snel ingespeeld op de nieuwe wetgeving. Het project van de bezoekvrouwen, ingeburgerde vrouwen die actief anderen bezoeken om ze ervan te overtuigen dat ze ook moeten inburgeren, is een prachtig voorbeeld hoe je mensen bereikt. Dat lukt je niet alleen met brieven en dit zal het ministerie van VROM ook gaan uitdragen naar al die gemeenten die nog zoeken naar middelen om hun inburgeraars te motiveren. Dat stelde minister Vogelaar maandagavond 26 mei bij de presentatie van de eerste inburgeringagenda van Nederland door wethouder Edo Haan van Zoetermeer.

De minister kreeg in Zoetermeer niet alleen de inburgeringagenda overhandigd waarin alle activiteiten op inburgeringgebied staan. Inburgeraars vertelden minister Vogelaar zelf hoe inburgeren ervoor kan zorgen dat mensen zich helemaal thuis en gewaardeerd voelen en aan betaald of onbetaald werk kunnen komen. Inburgeren is maatwerk lichtte wethouder Haan de aanpak van zijn stad toe. In Zoetermeer laten we niemand aan de kant staan. Iedereen moet deelnemen aan de samenleving en als de Nederlandse taal daarbij een probleem is pakken we dat aan. De gemeente heeft hiervoor een maatwerk aanpak met duale trajecten. Een duaal traject betekent dat de taalcursus wordt gecombineerd met werk, stage, vrijwilligersplek of een andere vorm van maatschappelijke participatie. Een taal leer je sneller als je aan het werk bent. Hiermee krijgen inburgeraars alle kansen om optimaal te integreren in de Zoetermeerse samenleving.

Daarnaast is het huidige inburgeringplan gekoppeld aan de reïntegratieaanpak en integratie in de wijk. Vooral mensen die nog ver van de arbeidsmarkt staan kunnen eerst door cursussen, stages en vrijwilligerswerk de taal onder de knie krijgen en succesvol inburgeren.

In Zoetermeer zijn 773 mensen geregistreerd als inburgeringplichtig. Al 200 personen zijn bezig met een traject. Daarnaast verwacht de gemeente dit jaar ongeveer 150 nieuwkomers en generaal pardonners. Dat betekent dat meer dan 900 mensen dit jaar een persoonlijk op maat gemaakt duaal aanbod ontvangen om in te burgeren.

Zoetermeer heeft 120.00 inwoners met 140 verschillende nationaliteiten. 27% van de bevolking heeft buitenlandse roots waarvan 15% van niet-westerse afkomst. Zoetermeer neemt zon 250 mensen in zijn stad op die onder het generaal pardon vallen.