Gemeente Boxtel

Praktisch verkeersexamen voor basisscholen

Op dinsdag 27 mei 2008 en op woensdag 28 mei 2008 organiseert de gemeente Boxtel het praktisch verkeersexamen voor de groepen 7 of 8 van de basisscholen. Met het praktisch verkeersexamen kunnen de kinderen testen of ze de theoretische verkeerslessen ook in de praktijk kunnen omzetten.

Controle fietsen Voor de kinderen van start gaan, hebben de deelnemende scholen de fietsen gecontroleerd. Je kan immers pas het verkeer in als je remmen, je licht en je fietsbel goed werken. Daarnaast hebben de leerlingen op 17 april een schriftelijk verkeersexamen afgelegd. Als de kinderen voor beide examens slagen, ontvangen zij een verkeersdiploma.

Parcours praktisch verkeersexamen In totaal nemen er op beide dagen 317 leerlingen uit groep 7 of 8 van alle basisscholen uit Boxtel deel aan dit examen. Daarvoor volgen de kinderen per fiets een parcours door Boxtel. De leerlingen vertrekken op beide dagen vanaf 9.00 uur om de minuut vanaf de parkeerplaats bij gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat. De laatste leerling gaat op dinsdag rond half drie op pad. Op woensdag vertrekt de laatste leerling rond kwart voor elf. De leerlingen rijden een route van ongeveer 20 minuten. De route loopt vanaf het startpunt via de Nieuwe Nieuwstraat, Dr. De Brouwerlaan, Hobbendonkseweg, Fellenoord, Grote Beemd, Raaphof, Prins Hendrikstraat, Molenstraat, Van der Voortweg, Baanderherenweg, Achterberghstraat, Brederodeweg, Boerhaavestraat, Bosscheweg, Vicaris van Alphenlaan, Schijndelseweg en via het Pastoor van Besouwplein terug naar het startpunt bij De Rots.

Controlepunten Langs dit parcours zijn 15 controlepunten. Daar staan telkens 'hulpouders' die controleren of de leerlingen veilig fietsen: kijken ze goed om als ze afslaan en steken ze daarbij hun hand uit? Fietsen ze correct door de straten? Aan het einde van de dag worden de examens nagekeken. Nog in dezelfde week krijgen de kinderen de uitslag en het verkeersdiploma.

De wens om weer een praktisch verkeersexamen te organiseren is afkomstig van de gemeentelijke werkgroep van het Brabants Verkeersveiligheids Label, kortweg het BVL. In deze werkgroep werken scholen en de gemeente Boxtel samen om de verkeersveiligheid van de leerlingen te vergroten. Dit jaar wordt aan het praktisch verkeersexamen deelgenomen door alle basisscholen uit Boxtel: De Vorsenpoel, De Oversteek, De Spelelier, St. Petrus, Molenwijkschool, Angelaschool, De Hobbendonken, St. Theresia, De Walpoort en De Beemden.

22-05-2008
---