Provincie Antwerpen


Lokaal woonbeleid in België: de gemeente als draaischijf of schietschijf voor behoorlijk wonen

Persvoorstelling boek Focus op Wonen 5, met speciale aandacht voor de gemeenten van de provincie Antwerpen

dinsdag 27 mei - 14 uur - Antwerpen


----------
Het provinciebestuur van Antwerpen presenteert samen met de Onderzoeksgroep Armoede, Sociale Uitsluiting en de Stad (OASES) van de Universiteit Antwerpen het vijfde nummer van de reeks Focus op Wonen. Op basis van statistisch materiaal schetsen de auteurs de demografische, socio-economische en woningsituatie in de 589 gemeenten. Ook in deze publicatie leggen de auteurs de nadruk op de grote verschillen tussen de gemeenten alsook op het belang van een (inter)gemeentelijk (woon)beleid.

Ook de 70 gemeenten van de provincie Antwerpen komen in het boek uitgebreid aan bod. De gemeenten worden vergeleken op basis van drie groepen van indicatoren. Ten eerste zijn dit de democratische gegevens: wat is de leeftijd van de inwoners, hoeveel migranten zijn er, hoeveel éénoudergezinnen, ... Daarnaast zijn er de socio-economische factoren zoals de welvaartindex, de leefloongerechtigden, het aantal werklozen, ... Als laatste worden de 70 gemeenten vergeleken op het vlak van huisvestiging: hoeveel oude en nieuwe woningen zijn er, wat is het comfort, wat is de bouwgrondprijs, ... Al deze informatie mondt ten slotte uit in een integrale eindscore per gemeente van onze provincie.

Het boek "Focus op wonen 5" wordt vrijdag 30 mei voorgesteld op een studievoormiddag. De resultaten worden in primeur aan de pers toegelicht op dinsdag 27 mei.

Graag nodigen wij u uit op de presentatie van het boek en de bekendmaking van de onderzoeksresultaten. Dit persmoment vindt plaats op dinsdag 27 mei om 14 uur in het provinciehuis. De aanwezige redacties kunnen rekenen op een gratis exemplaar van het boek "Focus op Wonen 5, Lokaal woonbeleid in België - de gemeente als draaischijf of schietschijf voor behoorlijk wonen, met bijzondere aandacht voor de gemeenten van de provincie Antwerpen" uitgegeven door ACCO, Leuven.



Programma

14 uur:

Inleiding door gedeputeerde Bart De Nijn, bevoegd voor woonbeleid

14 .10 uur:

Overlopen onderzoeksresultaten van de 589 gemeenten door prof. Luc Goossens (OASeS)

Overlopen onderzoeksresultaten specifiek voor de 70 gemeenten uit de provincie Antwerpen door Iris Raemdonck (provincie Antwerpen)

14 .45 uur:

Vragen

Praktische info
wanneer:
dinsdag 27 mei 2008, van 14 tot 15 uur
waar:
Provinciehuis, Pitzemburgzaal, Koningin Elisabethlei 22, 2000 Antwerpen

Bevestiging
Ja, ik ben aanwezig Nee, niet aanwezig maar ik wens wel de persmap toegestuurd te krijgen Perscontact:
Iris Raemdonck
Stafdienst Departement Onderwijs, Veiligheid en Jeugd Team Gelijke Kansen, cel Wonen
Boomgaardstraat 22 | 2600 Antwerpen-Berchem
T 03 240 56 40
iris.raemdonck@welzijn.provant.be