Ingezonden persbericht


Afrikaanse goeroe combineert traditie met modern management

De Zuid-Afrikaanse managementgoeroe Lovemore Mbigi gaat dinsdag 27 mei in gesprek met Nederlandse vakgenoot Harry Starren. Mbigi is erin geslaagd om moderne principes van management te verbinden met Afrikaanse tradities op het gebied van leiderschap en gemeenschapsleven. Kernbegrip in zijn leer is Ubuntu; het principe dat iedereen in gelijke mate van elkaar afhankelijk is. Tijdens het gesprek laat Mbigi zien wat Afrikaans management de wereld te bieden heeft. Het gesprek vindt plaats in Felix Meritis in Amsterdam.

Westerse bedrijven creëren een anonieme, individualistische werkomgeving. Afrikaanse tradities laten zien hoe je vanuit gezamelijkheid sterker kunt zijn. Bewustwording dat je elkaar nodig hebt, is van groot belang, aldus Mbigi, die wordt beschouwd als één van s werelds meest inspirerende en originele denkers op het gebied van management. Als het aan hem ligt, worden Afrikaanse tradities gekoesterd en gebruikt in de moderne samenleving. In Zuid-Afrika heeft Mbigi grote successen gehad in het laten samenwerken van blanke en zwarte werknemers, door juist de tradities van beide bevolkingsgroepen te benadrukken.

Het gesprek is de vierde en laatste in een reeks over De kracht van Afrika , een multimediaproject dat het beeld van Afrika, als continent waar honger, armoede, oorlog en hiv/aids overheersen, wil doorbreken. In de maand mei zijn tv-reportages en een serie gesprekken met toonaangevende Afrikanen te zien en te horen. Deze belichten de andere kant van Afrika: een continent waar mensen hun lot in eigen handen nemen, geloven in eigen kunnen en vanuit Afrikaanse oplossingen werken aan een betere toekomst. Het vierde gesprek begint 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Na afloop zendt IKON een documentaire uit over het onderwerp, gepresenteerd door Paul Rosenmöller: Nederland 2 van 21.25- 22.00 uur.

Initiatiefnemers van De Kracht van Afrika zijn: NCDO, IKON, het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA), Wereld in Woorden en het African Diaspora Policy Centre.