Gemeente Zandvoort


Noord-Hollandse stranden het veiligst


Gisteren is bekend gemaakt aan welke stranden en jachthavens in 2008 de Blauwe Vlag is toegekend. De Blauwe Vlag is een internationaal keurmerk voor schone en veilige stranden en jachthavens. Noord-Holland heeft dit jaar van de 85 toekenningen maar liefst 28 in de wacht gesleept. Noord-Holland is hiermee koploper. Ook voor Zandvoort mag de blauwe vlag weer met trots worden gehesen.

Jaap Bond, gedeputeerde voor Economie, Recreatie en Toerisme, is blij met de onderscheidingen: "Noord-Holland is niet voor niks waterrijk van zee en meer. Dit grote aantal Blauwe Vlaggen is hiervan het zoveelste bewijs. Niettemin hoop ik dat we als provincie de komende jaren nóg betere resultaten neerzetten. Als we onze toeristische koppositie willen behouden, moeten we blijven investeren en kansen benutten."

De Blauwe Vlag is een jaarlijkse internationale milieuonderscheiding voor schone en veilige stranden en jachthavens. Deze moeten voldoen aan een aantal strenge eisen op het gebied van milieu en veiligheid. Enkele criteria waar de stranden en jachthavens aan moeten voldoen zijn:
* uitstekende zwemwaterkwaliteit (alleen voor stranden);
* schoon water en kades (alleen voor jachthavens);
* schoon strand (alleen voor stranden);

* goede sanitaire- en afvalvoorzieningen;

* gescheiden afvalinzameling;

* goede voorzieningen voor gehandicapten;

* hoge mate van veiligheid;

* organisatie van natuur- en milieuactiviteiten.