Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 mei 2008

Vragen van het lid Depla (PvdA) aan de minister van Wonen, Wijken en Integratie

over de situatie bij corporatie Wonen Zuid


1.

Bent u op de hoogte van de verschillende incidenten bij woningcorporatie Wonen Zuid? Bent onder andere op de hoogte van het feit dat onder andere het overleg met de huurdersorganisatie Op het Zuiden is opgeschort, een poging tot herbenoemen van de voorzitter van de Raad van Toezicht voor een vierde termijn tegen de eigen statuten en de gedragscode van Aedes in, de weigering van de corporatie inzicht te geven in de financiële situatie en het feit dat de corporatie de huurders huurverhogingen boven inflatie oplegt? (Bron: Wat is er mis met Wonen Zuid? Woonbondig, mei 2008; & www.ophetzuiden.nl)


2.

Klopt het dat u op het verzoek tot statutenwijziging van Wonen Zuid om herbenoeming van de voorzitter van de Raad van Toezicht mogelijk te maken negatief heeft gereageerd en gesteld heeft dat u Wonen Zuid bij een eventuele herbenoeming een aanwijzing en een last onder dwangsom zou opleggen?


3.

Welke mogelijkheden heeft u op andere terreinen om in te grijpen bij Wonen Zuid? Kunt u bijvoorbeeld ook een aanwijzing geven wanneer een corporatie zich stelselmatig niet houdt aan de voorschriften van de Wet op het overleg huurders verhuurders of wanneer een corporatie zich niet houdt aan de wettelijk vastgestelde maximale huurverhoging?


4.

Welke middelen heeft u op basis van de huidige regelgeving om bij een corporatie die op verschillende terreinen voorbijgaat aan de regels van de wet en van het fatsoen in te grijpen?

Met vriendelijke groet,

Leo van der Helm

PvdA persvoorlichting

telefoon 070-318 2704