Socialistische Partij

College: lokale binding IN moet behouden blijven

27-05-2008 * Het college van Burgemeester en Wethouders geeft in het antwoord op schriftelijke vragen over de fusie van woningcorporatie IN aan lokale binding van groot belang te vinden en er scherp op toe te zien dat die behouden blijft. SP-raadslid Eelco Eikenaar stelde de vragen eind april omdat hij zich zorgen maakt dat er een te grote corporatie ontstaat die te veel los komt te staan van de stad. Helemaal gerustgesteld is Eikenaar niet omdat het college aangeeft geen moeite te hebben met de fusie.

Eelco EikenaarDoor de fusie van IN met Wooncom uit Emmen en Volksbelang Wonen en Welzijn uit Hoogezand ontstaat een corporatie met meer dan 30.000 woningen. Dat woningbezit is verdeeld over de Provincies Groningen en Drenthe. Eikenaar: "Doordat er zo'n grote corporatie ontstaat met veel woningen verspreid over een groot gebied loop je het risico dat er minder oog is voor de lokale situatie. Uit onderzoek van het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector (KWH) blijkt dat de dienstverlening van gefuseerde corporaties gemiddeld minder is dan van corporaties die nooit zijn gefuseerd."

In de antwoorden stelt het college dat ze lokale gebondenheid, lokale afspraken en lokaal maatwerk van groot belang vind bij de samenwerking met de corporaties in de stad. Het college belooft de SP IN er nadrukkelijk op aan te spreken wanneer zij het gevoel heeft dat deze samenwerking in het geding komt door de fusie. "We zullen er scherp op toezien dat IN de mooie woorden in de praktijk nakomt en ze daar ook op aanspreken als dit niet zo is" aldus het college. Eikenaar: "Ik blijf een fusie onwenselijk vinden, grootschalige woningcorporaties zijn geen goede ontwikkeling. Wel ben ik blij met de toezegging van het college dat zij er scherp toe zal zien dat de lokale binding niet verdwijnt en IN er stevig op aanspreekt wanneer dit wel gebeurt. De SP zal het college houden aan haar woorden en er op haar beurt scherp op toezien dat het college deze belofte nakomt."