Time : 16:06:18
Date : 26 May 2008
Sender Name: Interbyte

100 jaar Khilafat in Ahmadiyya Moslim Gemeenschap

Op 27 mei 2008 is het precies 100 jaar geleden dat de eerste Kalief van Hadhrat Mirza Ghulam Ahmad, de beloofde Messias en oprichter van de wereldwijde Ahmadiyya Moslim Gemeenschap, aangeduid werd. De Kalief is de spirituele leider van de Moslim gemeenschap, en is de opvolger van een profeet. Zonder profeetschap is geen Khilafat mogelijk, hetgeen bevestigd wordt door de talloze mislukt pogingen voor het installeren van het Khilafat door Moslims die niet tot de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap behoren.

Alhoewel de Kalief verkozen wordt door de leden van de gemeenschap, geloven de Moslims dat de Kalief aangeduid wordt door God, die het stemgedrag van de leden beinvloed. De leden van de Moslim gemeenschap moeten gehoorzamen aan al het goede hun leider van hen verwacht.

De wereldwijde Ahmadiyya Moslim Gemeenschap wordt momenteel geleid door Hadhrat Mirza Masroor Ahmad. Masroor is de vijfde kalief van de beloofde Messias.

Onder leiding van de verschillende Kaliefen evolueerde de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap van een kleine lokale gemeenschap in Indië (Qadian), naar een wereldwijde gemeenschap met ongeveer 200 miljoen volgelingen, en een aanwezigheid in meer dan 189 landen. Deze spectaculaire evolutie vond plaats ondanks hevige vervolging van de gemeenschap in landen zoals Pakistan, Indonesia, Sri Lanka, Bangladesh en Saoedi Arabië.

Meer informatie omtrent Khilafat en de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap is te vinden op de officiële website van de gemeenschap op http://www.alislam.org, en op de website van de Belgische afdeling http://www.ahmadiyya.be.

Contact:
Tom Snauwaert, 0475/41.99.59


-- Einde persbericht

Over de gemeenschap:
De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap is een internationale religieuze organisatie met vertakkingen in meer dan 189 landen in Afrika, Nood Amerika, Zuid Amerika, Azië, Australië, en Europa. Het is de meest dynamische denominatie van Islam in de moderne geschiedenis, met een wereldwijd leden aantal van ongeveer 200 miljoen..

De Ahmadiyya Gemeenschap werd opgericht in 1889 door Hadhrat Mirza Ghulam Ahmad (1835-1908) in een klein en afgelegen dorp, Qadian, in de Punjaab, India. Hij beweerde de verwachtte hervormer te zijn van de latere dagen, de Verwachtte van alle religies van de wereld (De Mahdi en Messias). De gemeenschap die hij oprichtte de belichaming van de liefdadige boodschap van islam - Vrede, universeel broederschap, en onderwerping aan de Wil van God - in haar authentieke vorm. Hadhrat Ahmad verklaarde dat Islam de religie van de mensheid is: "De religie van de mensen van het rechte pad" (98:6)

Met deze overtuiging heeft de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap alle uithoeken van de aarde bereikt in de periode van een eeuw. Overal waar de gemeenschap opgericht wordt, worden inspanningen gedaan om een positieve invloed op islam uit te oefenen door middel van sociale projecten, gezondheidsdiensten, Islamitische publicaties, en het bouwen van moskeeën, ondanks de bittere vervolging in sommige landen. Ahmadi Moslims hebben de onderscheiding verdiend van gehoorzaamheid aan de wet, vredelievendheid en beschermende en liefdadige gemeenschap.

De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap in Islam werd opgericht met Goddelijke begeleiding en met als doel om de Islamitische moreel en de spirituele waarden te verjongen. De gemeenschap spoort interreligieuze dialoog aan, verdedigd Islam ijverig, en probeert misverstanden met betrekking tot Islam te corrigeren in het Westen. Ahmadiyyat pleit voor vrede, tolerantie, liefde en begrip tussen de volgelingen van verschillende religies. De volgelingen van de gemeenschap geloven strikt in de Koranische leer. De Koran zegt: "Er is geen dwang in de religie." (2:257) De gemeenschap verwerpt zeer strikt geweld en terrorisme in elke vorm en voor elke reden.

De gemeenschap biedt een duidelijke voorstelling van Islamitische wijsheid, filosofie, moreel en spiritualiteit zoals te vinden in de Heilige Koran en in de gebruiken (Sunnah) van de Heilige Profeet van Islam Mohammed (vrede zij met hem). Sommige Ahmadis, zoals wijlen Sir Muhammad Zafrulla Khan (die diende als de eerste Minister van Buitenlandse zaken van Pakistan, Voorzitter was van de algemene vergadering van de VN., en rechter was van de 'International Court of Justice', in Den Haag), en Dr. Abdus Salam (de Nobelprijs winnaar Fysica in 1979), zijn ook erkend door de wereld gemeenschap voor hun buitengewone diensten en prestaties.

Na het overlijden van haar oprichter, werd de Ahmadiyya gemeenschap geleid door zijn verkozen opvolgers - Kaliefen. Het huidige hoofd van de gemeenschap, Hadhrat Mirza Masroor Ahmad, werd verkozen in 2003. Zijn officiële titel is Khalifatul Massih V. Meer informatie over de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap kan gevonden worden op het Internet op http://www.alsilam.org, of op http://www.ahmadiyya.be voor informatie over de Belgische afdeling van de Ahmadiyya Gemeenschap.

URL: http://www.alislam.org http://www.ahmadiyya.be
http://www.thepersecution.org

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR