Socialistische Partij

Aftreden Moens grote verrassing

27-05-2008 * Het aangekondigde aftreden van gedeputeerde Albert Moens (GroenLinks) is een grote verrassing. Volgens eigen zeggen speelde Moens al twee jaar, dus al vóór de statenverkiezingen van maart 2007, met de gedachte te vertrekken als gedeputeerde. SP-fractievoorzitter Dago Wellink vindt dit tussentijdse vertrek eigenlijk niet kunnen.

Wellink: "Als je als gedeputeerde aan een collegeperiode begint, moet het uitgangspunt zijn dat je je taak afmaakt. Als er geen politieke redenen zijn, moet je zeer voorzichtig zijn met tussentijds opstappen. In ieder geval zeker als je opstapt om een eigen bedrijf te beginnen. Dan heb je wel wat uit te leggen aan je kiezers."

De tussentijdse wisseling van gedeputeerden bij GroenLinks (mits Provinciale Staten in juni een andere GroenLinkser als gedeputeerde zullen kiezen) is niet goed voor de continuïteit in en de positie van de portefeuille milieu. Dit terwijl onderwerpen als natuur, milieu en openbaar vervoer in het door VVD en CDA gedomineerde college van nature al onder druk staan.

Volgens commissaris Harry Borghouts verliest de provincie met name op het gebied van milieu een stevige bestuurder. De SP is dan ook benieuwd of GroenLinks in staat is een kandidaat-gedeputeerde voor te dragen die minstens even stevig is ten aanzien van de portefeuille milieu.