Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)


BRANDSTOFTOESLAGEN IN HET TOURINGCARVERVOER

Grote acceptatie bij passagier

Den Haag, 27 mei 2008 Uit onderzoek van KNV Busvervoer blijkt dat de meeste touringcarbedrijven recent een brandstoftoeslag hebben ingevoerd of overwegen dit op korte termijn te gaan doen. Hiermee hopen de bedrijven de sterk gestegen brandstofkosten te compenseren. Volgens de touringcarbedrijven accepteert het merendeel van de reizigers deze prijsverhoging. Sinds 1 januari 2008 is de dieselprijs met 20% gestegen.

De hoogte van de brandstoftoeslag varieert per bedrijf, maar blijft doorgaans beperkt tot enkele procenten van de ritprijs. Volgens de respondenten hangt de toeslag af van het soort reis dat wordt gemaakt en van het moment van vaststelling van de definitieve prijzen in brochures en offertes. De touringcarvervoerders houden zich bij het bepalen van de brandstoftoeslag aan de bepalingen uit de Code Reisaanbiedingen die misleidende reisaanbiedingen tegengaat. De consument krijgt een reëel beeld van de werkelijke prijs en van de beschikbaarheid.

De reiziger -- die in het dagelijks leven ook wordt geconfronteerd met dure brandstof en hoge accijnzen -- accepteert in overgrote meerderheid deze extra kosten. Touringcarvervoer blijft namelijk een relatief goedkope vorm van vervoer en is tevens de meest veilige, milieubewuste en comfortabele vervoerssoort.

Koninklijk Nederlands Vervoer -- Busvervoer is de werkgeversorganisatie van de touringcarondernemers in Nederland. Tweehonderdnegentig touringcarbedrijven met samen ongeveer vierduizend voertuigen zijn lid van KNV Busvervoer die hiermee vijfentachtig procent van de branche vertegenwoordigt.

Met vriendelijke groet,

Arjen Boukema
PR & Communicatie KNV

Postbus 19365
2500 CJ Den Haag
T: +31 (0)70 375 17 49
G: +31 (0)6 26 13 47 16
F: +31 (0)70 375 17 56
E: aboukema@knv.nl
U: www.knv.nl