Gemeente Winterswijk


Eerste aanmelding voor buurtauto


29 mei 2008

Winterswijk - Op dinsdag 27 mei heeft de gemeente Winterswijk en organisatie Wheels4all een informatieavond gehouden over de buurtauto. De buurtauto's zijn eigendom van Wheels4all en 24 uur per dag beschikbaar voor abonnees van Wheels4all. Voormalig burgemeester Christine Stigter heeft zich dezelfde avond als eerste aangemeld voor deze nieuwe wijze van vervoer. Zodra er voldoende aanmeldingen binnen zijn worden er om te beginnen twee buurtauto's in Winterswijk geplaatst. Aanmelden is mogelijk via www.wheels4all.nl

Jeroen Langeveld, regiocoördinator Wheels4all Gelderland-Oost, heeft een enthousiaste presentatie gehouden: "De buurtauto is voordelig voor mensen die minder dan tienduizend kilometer per jaar rijden of als tweede auto. Er zijn verschillende abonnementen mogelijk." Per maand betaalt de abonnee bij een standaard abonnement 10 euro per maand. Naast deze kosten betaalt een abonnee 2 euro per uur met een maximum van 10 uur per dag. Boven de uurkosten komen de kilometerkosten van ongeveer 19 cent. Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat gedeeld autogebruik een gemiddelde besparing oplevert van ¤ 1.600,- per jaar. "Ik ben zelf actief gebruiker van de buurtauto. En zelfs met een gezin van drie kinderen is dit voor mij een ideale en goedkope manier van vervoer.", aldus Jeroen Langeveld.

Andere voordelen
Er wordt een vaste kilometerprijs betaald. Hiermee besparen abonnees dus op kosten als een autoverzekering, wegenbelasting en natuurlijk de afschrijving van de auto. Daarnaast wordt bij eventuele pech gebruik gemaakt van de pechhulp die bij het abonnement behoren. De buurtauto maakt gemiddeld vijf parkeerplaatsen overbodig. Hierdoor neemt de parkeerdruk af. Verder wordt alleen gereden in zuinige en schone auto's. Dat is goed voor de luchtkwaliteit en de gezondheid. Met Wheels4all kan een (extra) auto gebruikt worden op het moment dat het uitkomt. Wheels4all heeft momenteel al zo'n 100 buurtauto's beschikbaar verspreid over het land. Het aantal buurtauto's neemt snel toe.

Gebruik van een buurtauto
Elke keer als er zeven inschrijvingen vlak bij elkaar zijn, plaatst Wheels4all een nieuwe buurtauto. De abonnees kunnen meepraten bij de keuze van de te plaatsen auto. Naast de eigen auto's in de wijk heeft Wheels4all afspraken met lokale en landelijke verhuur- en leasemaatschappijen voor inzet van extra auto's tegen gereduceerd tarief. Abonnees reserveren de buurtauto via internet, sms bericht of per telefoon en betalen voor het gebruik van de buurtauto per uur en per kilometer. De kilometerprijzen zijn inclusief brandstof en verzekering. Er zijn verschillende soorten abonnementen mogelijk.