Gemeente Cromstrijen richt recreatiepark Numansgors ten gronde


50 gezinnen gedwongen naar elders te verhuizen

NUMANSDORP, 20080527 -- De gemeente Cromstrijen heeft in december 2004 (!) besloten om in principe over te gaan tot herbestemming van het recreatiepark Numansgors. Al meer dan 25 jaar is er sprake van een actief gedoogbeleid. Om een voor ons onverklaarbare reden blijkt dat het college van B & W thans voornemens is om over te gaan tot handhaving van de recreatieve bestemming. Daartoe wordt maandag 2 juni a.s. door het college een voorstel aan de raad voorgelegd. Het college blijkt al die tijd een geheime tweede agenda te hebben gehad.

De laatste jaren is herhaaldelijk in de landelijke pers aandacht besteed aan de problematiek van recreatiewoningen (zie ook www.vrom.nl) en het ontbreken van de gemeentelijke handhaving van de bijbehorende bestemmingsplannen. Het ministerie van VROM heeft in 2003 en 2004 landelijk beleid ontwikkeld om een einde te maken aan het gedoogbeleid van Numansgors op gemeentelijk niveau. Enerzijds betekende dit een verruiming van de mogelijkheid voor een gemeente om de ontstane feitelijke situatie alsnog te "legaliseren". Voordeel voor de gemeente was dat er dan geen beslag meer gelegd hoefde te worden op tijd en middelen voor het vaak zeer gecompliceerde handhavingtraject. Anderzijds werd aan de gemeente een aantal voorwaarden opgelegd waaronder een dergelijke herbestemming diende te geschieden. De gemeente werd verplicht een keuze te maken uit drie mogelijkheden.

- over gaan tot legalisering door middel van een wijziging van het bestemmingsplan
- alsnog handhavend optreden
- het afgeven van persoonsgebonden vrijstellingen

De gemeente Cromstrijen heeft in december 2004 (!) besloten om in principe over te gaan tot herbestemming en derhalve te onderzoeken of, en zo ja hoe, aan de voorwaarden van VROM kon worden voldaan. Dit was ook naar het oordeel van de gemeente de enige mogelijke optie. Cromstrijen heeft namelijk bijna 30 jaar geleden uit financieel/economische overwegingen de deur opengezet voor permanente bewoning van het Numansgors door onder andere het toenmalige bestemmingsplan te wijzigen naar een maximaal toegestaan verblijf van 48 weken per jaar en eigenaren uit te nodigen om zich in het bevolkingsregister (GBA) in te schrijven. Er is sprake geweest van een actief gedoogbeleid. Daarmee was tevens de deur voor de gemeente dicht getrokken om terug te keren naar louter recreatief gebruik.

Inmiddels is duidelijk geworden dat de noodzakelijke medewerking van Rijkswaterstaat (Numansgors ligt buitendijks aan het Hollandsch Diep) zal worden verleend en dat ook de Provincie in beginsel het licht op groen heeft gezet.

Om een voor ons onverklaarbare reden blijkt dat het college van B & W thans voornemens is om alsnog onverhoopt over te gaan tot handhaving van de recreatieve bestemming. Daartoe wordt maandag 2 juni a.s. door het college een voorstel aan de raad voorgelegd. Het college blijkt al die tijd een geheime tweede agenda te hebben gehad.

Mocht het voorstel worden aangenomen dan betekent dit voor het Numansgors dat circa 50 gezinnen worden gedwongen naar elders te verhuizen en circa 100 gezinnen krijgen dan een persoonsgebonden vrijstelling, hetgeen de woningen onverkoopbaar maakt. De totale waardedaling wordt door deskundigen geschat op circa ¤ 10.000.000,- !

De bewoners van Numansgors zullen gebruik maken van het inspreekrecht en aantonen dat de motivering van het college volstrekt ondeugdelijk is en in feite een schijnvertoning is om de raad te misleiden.

De bewoners van Numansgors betalen al jaren OZB/reinigingsrechten/rioolrechten, terwijl het de gemeente niets kost. Wegen, straatverlichting, riool, havens worden uit eigen middelen onderhouden.