NOC*NSF


Arnhem, 20 mei 2008

Eerste multifunctionele beachaccommodatie in Nederland

Sportcomplex De Pelikaan in Zwolle is vanaf 27 mei a.s. uitgebreid met de eerste multifunctionele en professionele beachaccommodatie van Nederland. Sport krijgt hier vanaf dat moment twee gezichten: North & South. Typische 'noordelijke' sportdisciplines bestaan hier naast bekende en nieuwe strandsporten. Naast beachvolleybal en beachsoccer, gaat het dan bijvoorbeeld ook om beachhandbal, beachkorfbal, beachhockey, beachtennis en beachrugby.

De nieuwe accommodatie kon tot stand komen doordat verschillende Zwolse sportverenigingen nauw samenwerkten. Daarbij werden ze geholpen door onderwijsinstituten (o.a. Landstede) uit de omgeving. Het gezamenlijke sportaanbod is gericht op een brede doelgroep. Mensen met een beperking, ouderen, maar ook jongeren, kinderen (buitenschoolse opvang) en volwassenen (bedrijfssport) kunnen hier elke dag sportief aan de slag. De Pelikaan wordt tevens de thuisbasis voor de Nederlandse Beachvolleybalschool van de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo).

Tijdens de feestelijke opening is de top van het Nederlandse beachvolleybalteam aanwezig. Olympische topsporters als Reinder Nummerdor, Richard Schuil, Bram Ronnes en Emiel Boersma verzorgen die middag clinics, trainen op het nieuwe strand en nemen het op tegen gelegenheidsteams van schooljeugd en lokale prominenten (sporters en politici). Ook de andere sporten worden voor de eerste keer op de hagelnieuwe sportaccommodatie uitgetest (zie programma).

De Pelikaan in Zwolle is een van de vijftien Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden. Door dit programma kan in de praktijk worden uitgetest welk innovatief sportaanbod perspectief biedt om meer mensen aan het sporten te krijgen. Minstens 20 takken van sport zijn vertegenwoordigd.

Binnen de Proeftuinen stemmen verenigingen hun nieuwe aantrekkelijke sportaanbod af op de wensen van (potentiële) sporters. De bedoeling is dat de opgedane resultaten in de Proeftuinen als vliegwiel of inspiratiebron zullen dienen voor andere sportverenigingen en lokale partners. Dat nieuw aanbod succesvol kan zijn, bewijzen inmiddels verschillende Proeftuinen. Er is bijvoorbeeld nieuw, naschools sportaanbod voor kinderen, flexabonnementen zijn razend populair, het wijkgerichte sportaanbod wordt versterkt, meer allochtone vrouwen gaan sporten en visueel gehandicapten komen in beweging. Zie voor meer informatie www.sport.nl/proeftuinen.


-2-

Het programma Nieuwe Sportmogelijkheden 2006-2010 (uit de kabinetsnota Tijd voor Sport) wordt mede mogelijk gemaakt door VWS. De coördinatie is in handen van NOC*NSF. Om in de praktijk uit te vinden op welke manier nieuw sportaanbod het best georganiseerd en vormgegeven kan worden, krijgen de Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden vier jaar de ruimte om ervaring op te doen. Alleen zo kan de praktijk bewijzen wat goed werkt en wat misschien anders kan.


-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245


---- --