Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht

Datum 27 mei 2008

Kenmerk 078

Forse boetes voor illegale verhuur

Amsterdam krijgt er een wapen in de strijd tegen woonfraude bij. De bestuurlijke boete voor illegale huur en verhuur is in aantocht. Het kabinet wil hiervoor de Huisvestingswet aanpassen. Onrechtmatige verhuur van een woning kan dan bestraft worden met maximaal 18.500 boete. Er komt ook een boete voor de onderhuurder: maximaal 340. Als de Tweede Kamer meegaat in het voorstel, dan kan de wetswijziging met ingang van het nieuwe jaar van kracht worden.

Wethouder Tjeerd Herrema (Volkshuisvesting) reageert verheugd: "Ik ben blij dat naar de grote steden geluisterd is. We vragen al heel lang om deze boete. Wie zich schuldig maakt aan illegale huurpraktijken, wordt gepakt waar dat de meeste pijn doet: in zijn portemonnee. De onderhuurder wordt minder hard aangepakt dan de doorverhuurder. Dat heeft te maken met het evenredigheidsbeginsel. De grote winsten worden gemaakt door de verhuurders. Met de bestuurlijke boete kunnen we de huisjesmelkers de duimschroeven aandraaien."

Amsterdam is al vele jaren actief in de strijd tegen illegale onderhuur. Bureau Zoeklicht, twaalf jaar geleden opgericht, is een samenwerkingsverband tussen gemeente, woningcorporaties en grote particuliere verhuurders. Zoeklicht spoort woonfraude op door adressenbestanden met elkaar te vergelijken en huisbezoeken af te leggen. De gemeente heeft de capaciteit voor handhaving onlangs uitgebreid. In toenemende mate wordt het instrument van de dwangsom ingezet om partijen te dwingen hun activiteiten te staken. Sinds augustus 2006 is al voor ruim 1 miljoen euro aan dwangsommen opgelegd. Als de overtreder niet betaalt, dan wordt via deurwaarder, loonbeslag of beslag op panden de dwangsom ingevorderd. De hoogte van de dwangsom kan bij overtredingen van de Huisvestingsverordening oplopen tot 12.000, bij illegale woningbemiddeling zelfs tot 40.000.

De bestuurlijke boete heeft naar verwachting een groter effect dan de dwangsom. Herrema: "Een boete is lik-op-stukbeleid, die voelt de kwaadwillende verhuurder meteen. Een dwangsom is dikwijls een langlopend traject dat de gelegenheid biedt een illegale situatie te staken als de gemeente onregelmatigheden op het spoor is."

Pb-078



Gemeente Amsterdam