GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks: ruim baan voor zwemevenementen in Rotterdam

Rotterdam, 27 mei 2008

GroenLinks wil dat het college van B&W ruim baan geeft aan initiatieven om zwemevenementen in Rotterdam te organiseren. Raadslid Arno Bonte zal hiervoor donderdag een voorstel doen. Hij wil dat het college van B&W toestemming geeft voor een zwemwedstrijd rond het Noordereiland en een duikcompetitie vanaf de Hefbrug.

GroenLinks wil van Rotterdam een duurzame evenementenstad maken. 'Daar passen zwemevenementen veel beter bij dan Formule 1 auto's op de Coolsingel of vliegtuigjes onder de Erasmusbrug', vind Bonte. 'De zwem- en duikwedstrijden sluiten bovendien heel goed aan bij het imago van Rotterdam als rivier- en havenstad.'

Het college van B&W toonde zich tot nu toch niet erg toeschietelijk richting de initiatiefnemers van de waterevenementen. De binnenvaart zou er teveel door gehinderd worden. Bonte is niet onder de indruk van de praktische bezwaren. 'Tijdens de wereldhavendagen en de Red Bull Airrace wordt het scheepvaartverkeer ook tijdelijk stilgelegd. Dat moet bij een duik- of zwemwedstrijd van een uurtje ook kunnen. De rivier is niet voor de scheepvaart alleen.'

Het 'Rondje Noordereiland' is een initiatief de Rotterdammer Erik van Loon. Hij zwom in september zelf een rondje om het eiland met een omtrek van 3 kilometer. Sindsdien heeft hij zijn zinnen gezet op een officiële wedstrijd rond het eiland. Inmiddels heeft hij 2500 sympathisanten verzameld die zijn plan steunen en zijn er ruim 20 zwemmers die met hem de competitie aan willen gaan.

De duikcompetitie vanaf de Hef is een idee van de Zuid-Europese duikbond Fedemar. "Bridge diving" wordt het ook wel genoemd. Ooit honderden jaren geleden begonnen in het Bosnische Mostar, waar de jongemannen hun moed toonden door van de beroemde stadsbrug te springen. Inmiddels is het uitgeroeid tot een professionele duikcompetitie in vijf Zuid-Europese steden, van Servië tot aan Italië.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arno Bonte Raadslid GroenLinks Rotterdam 06 - 247 59 207