Gemeente Utrecht

Hierbij sturen wij u een uitgebreide en gecorrigeerde versie van de toelichting op de college besluiten van dinsdag 27 mei 2008.


1. Meer mogelijkheden voor vrijstelling Wet Milieubeheer

De gemeente Utrecht wijzigt de 'Verordening inrichting Milieubeheer'. Deze gemeentelijke verordening regelt vrijstellingen op de Wet Milieubeheer. De strenge normen voor geluid en licht in de Wet Milieubeheer worden al snel overtreden bij festiviteiten zowel in openbare ruimte in de stad als bij festiviteiten in horecagelegenheden. Wijziging van de gemeentelijke 'Verordening inrichting Milieubeheer' verruimt de mogelijkheden om vrijstelling aan te vragen. Dat wordt nu ook mogelijk voor festiviteiten en evenementen in bedrijfspanden en op sportvelden, die geen horecagelegenheid zijn. Daarmee volgt Utrecht de wijziging van de Wet Milieubeheer, die per 1 januari 2008 is ingegaan.

Om ernstige overlast te voorkomen verbindt de gemeente wel voorwaarden aan vrijstellingen. Ook houdt de gemeente in de gaten dat er binnen een buurt of straat niet te vaak festiviteiten worden gehouden.

Ontheffingen kunnen worden aangevraagd bij de sector Publieke Diensten van de gemeente Utrecht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerard Derksen, 030 - 286 11 68.


2. Opknapbeurt voor 15 schoolpleinen

Dit jaar worden vijftien schoolpleinen opgeknapt in de wijken Zuidwest, Zuid, Noordwest en Overvecht. De schoolbesturen/directies maken hiervoor plannen, die door de gemeente worden beoordeeld. Per schoolplein is EUR 51.000 beschikbaar. Dit komt uit stedelijke vernieuwingsgelden.

Het gaat om de pleinen van de volgende scholen: in Zuidwest De Kaleidoscoop/De Cirkel, Prinses Wilhelminaschool en Rafaelschool, Johannes XXIII, Maaspleinschool en W.G. van de Hulstschool. In Zuid St. Jan de Doperschool, De Spits, De Klim en De Baanbreker. In Noordwest De Carrousel. Prinses Margrietschool, Jules Verne school en Shri Krishnaschool. In Overvecht de Marcusschool en OBS Overvecht aan de Beiroetdreef. Het opknappen van het plein van OBS Overvecht is vorig jaar al begonnen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sylvia Borgman, 030 - 286 10 55.


3. Aanpassing parkeernormen Utrecht
De gemeente Utrecht komt met een (gedeeltelijke) herziening van de parkeernormen. De parkeernormen maken deel uit van de gemeentelijke bouwverordening en geven aan hoeveel parkeerplaatsen aangelegd/gebouwd moeten worden bij nieuwbouw-, uitbreidings-, dan wel verbouwprojecten. De herziening van de parkeernormen maakt voortgang mogelijk van kleine bouwprojecten, houdt meer rekening met praktijksituaties en leidt tot minder regelgeving. Bij de herziening gaat het met name om de parkeernormen in bestaand stedelijk gebied. In het Stationsgebied en ten westen van het Amsterdam Rijnkanaal blijven de parkeernormen grotendeels gelijk

De parkeernormen zijn een uitwerking van het gemeentelijke parkeerbeleid. De normen maken deel uit van de Utrechtse Bouwverordening en geven aan hoeveel parkeerplaatsen gebouwd moeten worden, wanneer iemand een gebouw wil neerzetten, uitbreiden of wil ombouwen voor een andere functie. De normen bestaan uit een tabel en een kaart. Deze geven samen aan waar de gemeente welke normen stelt voor de verschillende functies.

Aanpassingen parkeernormen in het kort
De directe aanleiding om de parkeernormen opnieuw tegen het licht te houden is de stagnatie van bouwontwikkelingen vooral in het betaald parkeren gebied. Veel bouwvergunningen voor kleine projecten moeten worden geweigerd, alleen omdat het niet haalbaar is voldoende parkeerruimte aan te leggen. Het college vindt dit niet wenselijk. Daarom zijn voor kleine bouwprojecten in het betaald parkeren gebied de parkeernormen versoepeld en wordt er bij kleine projecten meer rekening gehouden met de bestaande parkeersituatie. Daarnaast maakt de herziening maatwerk mogelijk voor horeca, kinderopvang en basisscholen. Besloten is verder om in de buurten rond de binnenstad de parkeernormen bij bouwprojecten gelijk te trekken aan die van de binnenstad. In de buitenschil van Utrecht worden de parkeernormen gelijk getrokken aan die van het stedelijk deel van Leidsche Rijn en Vleuten/De Meern. De parkeernormen in het stationsgebied blijven gelijk.

Er komt een nieuwe brochure uit voor belanghebbenden zoals vastgoedeigenaren en ontwikkelaars met een overzicht van het volledige parkeernormenbeleid van de gemeente Utrecht. De Nota Partiele Herijking Parkeernormen Utrecht is vanaf dinsdag 27 mei - http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=115043 inclusief bijbehorende tabel en kaart- te downloaden via www.utrecht.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie gemeente Utrecht, 030 - 286 11 32