Ingezonden persbericht


(PERSBERICHT)
Amsterdam, 15 mei 2008

Pax Islamica IV: Sawm

Theatergroep De Nieuw Amsterdam / Gasthuis Frascati / Sabri Saad el Hamus

Deel 4 van de theaterserie Pax Islamica van Sabri Saad el Hamus Sawm, gaat op Oerol 2008 in première en speelt daarna op het Over het IJ Festival. De serie is een openbare zoektocht naar de bron van de islam en de huidige waarde ervan in de westerse wereld. Sawm is geënt op de vierde zuil van de islam, het vasten. In Sawm duelleert een echtpaar met harde woorden, scheld- en vrijpartijen, wat uitmondt in soms hilarische scènes. Over de Hel en Hemel van een gemengd huwelijk.

'Hoe ook het lot met kwelling u mag slaan,
wees stil, u maakt het erger, laat begaan;
wie duwt de golven van de zee terug?
het pogen zelf doet weer een golf ontstaan.'
Omar Khayyám (dichter, filosoof, theoloog en levensgenieter)

Tijdens de Ramadan onthoudt iedere Moslim zich van spijs, drank en seksuele gemeenschap, van zonsopgang tot zonsondergang. De Sawm is als een vorm van zuivering van de ziel en gehoorzaamheid aan God. Moslims geloven dat dankzij het vasten hun zondes verlaagd worden, waardoor de persoonlijke weegschaal in evenwicht komt.

Kentucky Fried Chicken vs Omar Khayyám
Sabri, groot liefhebber van de 12e-eeuwse Perzische dichter, filosoof en levensgenieter Omar Khayyám wordt ter verantwoording geroepen door zijn vrouw Sarah. Ze is in de Kentucky Fried Chicken beledigd door een jongen die ze had aangesproken omdat hij zich niet aan de Ramadan hield. Sarah vindt dat haar man haar namens die jongen een excuus verschuldigd is. Het echtpaar besluit elkaar een spiegel voor te houden en zo de lusten en lasten van een gemengd huwelijk onder de loep te nemen. Over de betekenis van het vasten, 'westerse' versus 'oosterse wijsheid', gelovigheid en ongelovigheid, wat er nog over is van de Verlichting én de geheime recepten van Kentucky Fried Chicken.

Pax Islamica
Met het vijfluik Pax Islamica wil acteur/theatermaker Sabri Saad el Hamus, de nieuwe artistiek leider van DNA, een bijdrage leveren aan een open discussie en meer begrip tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland. Vrijelijk associërend op en spelend met de vijf zuilen van de islam maakt Saad el Hamus een serie voorstellingen met wisselende theatermakers.

Na de spraakmakende eerste drie delen Zoeken naar Mohammed (2006), Mohammed en Omnya (2007, nominatie Louis d'Or) en Zekket (2008), die hij ontwikkelde bij Productiehuis Frascati, volgt nu Sawm (2008). In 2009 wordt het vijfluik afgesloten met het laatste deel Hadj, 'de bedevaart naar Mekka'.

concept Sabri Saad el Hamus tekst Mustafa Stitou gemaakt en gespeeld door Sarah Moeremans en Sabri Saad el Hamus eindregie Caspar Nieuwenhuis choreografie Rina Bernabela kostuumontwerp AZIZ lichtontwerp Gé Wegman

te zien: Oerol Festival (13 t/m 22 juni) en Over het IJ Festival (3 t/m 13 juli) theaterversie van Sawm: november 2008 t/m januari 2009 in diverse theaters



Ingezonden persbericht