Time : 16:35:25
Date : 27 May 2008
Sender Name: Regie der Gebouwen

Regie der Gebouwen - Aanvang werken Magrittemuseum in het hotel Altenloh (Koningsplein Brussel) Op 27 mei 2008 wordt een dekzeil aangebracht dat de volledige gevel van het Althenloh hotel te Brussel zal verhullen tijdens de werken aan het nieuwe Magrittemuseum. Het staat symbool voor de aanvang van de werken. Het museum zal in juni 2009 zijn deuren openen voor het publiek. Het dekzeil geeft een belangrijk kunstwerk van René Magritte weer, het 'L'empire des lumières' en wordt 's avonds verlicht.

Na de ondertekening van de conventie op 29 februari 2008 waarbij de groep Suez, de FOD Wetenschapsbeleid, de Stichting Magritte en de Regie der Gebouwen zich verbinden om het Magrittemuseum in te richten in het hotel Altenloh op het Koningsplein te Brussel, wordt op 27 mei 2008 het startschot van de werken gegeven.

In het Magrittemuseum wordt de grootste verzameling van kunstwerken van René Magritte ondergebracht. Het museum opent in de lente van 2009 zijn deuren voor het publiek.

Gedurende de ganse duur van de werken, wordt het gebouw aan het oog onttrokken door een immens zeildoek waarop een bekend kunstwerk van René Magritte is voorgesteld: 'L'empire des lumières'. De groep Suez realiseerde het zeildoek met toestemming van de Stichting Magritte. 's Avonds wordt het verlicht wat voor een feeëriek sfeerbeeld zal zorgen op het Koningsplein.

De Regie der Gebouwen investeert zo'n 1 miljoen euro in de prestigieus project. Zij zorgt voor de restauratie en renovatie van de gevels en het binnen- en buitenraamwerk van het hotel Altenloh, met inbegrip van de plaatsing van de steigers; de vervanging van de bestaande analoge regeling (hvac) met een DDC (direct digital control) regeling; de vervanging van de lift; de coördinatie van de werken met deze van de groep Suez; het vernieuwen van het sanitair en de riolering; de isolatie van het dak en de plaatsing van brandwerend en veiligheidsglas.

Suez heeft als stichtend mecenas, een architectuurcontract en een aannemerscontract afgesloten voor de volledige inrichting van het nieuwe museum. De industriegroep treedt op als bouwheer voor de werken die ze zelf financiert. Haar inbreng wordt begroot op circa
4,5 miljoen Euro.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België staan borg voor de internationale uitstraling van het nieuwe museum waar zo'n 200 kunstwerken van René Magritte zullen worden tentoongesteld.

Sinds 1995 investeerde de Regie der Gebouwen zo'n 39 miljoen euro in de conservatie en herwaardering van het museumcomplex van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Belangrijke mijlpalen waren de renovatie en restauratie van de hotels Gresham en Argenteau, de verbouwing van een open binnenkoer in een overdekte patio en tentoonstellingsruimte, de restauratie van de Koninklijke trap, de inrichting van een nieuwe ontvangsthal, vestiaire, Art shop en restaurant met buitenterras, .... Bijzondere aandacht gaat steeds uit naar de speciale technieken zoals data, hvac, elektriciteit, liftinstallaties, veiligheid, ....

De Regie der Gebouwen is verheugd om bij te kunnen dragen tot de creatie van dit nieuw museum dat zeker en vast zal bijdragen tot de culturele uitstraling van ons land.

Technische fiche :
Eigenaar : Belgische Staat
Stichtend mecenas: Suez (competentiemecenaat)
Coördinator / bouwheer gevel, lift en hvac-regeling: Regie der Gebouwen
Bouwheer inrichtingswerken: Suez
Gebruiker: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België / Stichting Magritte
Gevelwerken: Building nv
Lift: Coopman
HVAC: Axima
Inrichtingswerken: Fabricom GTI en Ineo (Suez)
Duurzame energie: Electrabel (Suez)
Scenografie: Winston Spriet

Johan Vanderborght
Woordvoerder
Regie der Gebouwen
Gulden Vlieslaan 87 bus 2
1060 Brussel
Tel.: +32(0)2-541 65 05
Fax: +32 (0)2-541 70 70
Mobile: 0479/31 26 91
johan.vanderborght@regiedergebouwen.be
www.regiedergebouwen.be

URL: http://www.regiedergebouwen.be http://www.regiedesbatiments.be