Time : 16:16:14
Date : 27 May 2008
Sender Name: crisiscentrum

Simulatie-oefening van een nucleair incident in de Electrabel-kerncentrale van Tihange BRUSSEL - In de loop van de week van 2 juni 2008 wordt in Tihange een oefening georganiseerd waarin een nucleair incident wordt gesimuleerd. Deze oefening wordt georganiseerd met de bevoegde federale, provinciale en lokale overheden en met de exploitant van de kerncentrale. De oefening ligt in de lijn van de oefeningen die ieder jaar worden georganiseerd voor de Belgische nucleaire sites.

Jaarlijkse oefeningen
In het kader van het nucleair en radiologisch noodplan voor het Belgische grondgebied worden elk jaar simulaties gedaan om de procedures die in de nood- en interventieplannen omschreven staan toe te passen, te bestuderen en te verbeteren. Bij deze oefening ligt de nadruk op het nemen van beschermingsmaatregelen, op het informeren van de bevolking en op het instellen van veiligheidsperimeters door de politiediensten.

De sirenes om de bevolking te alarmeren worden in het kader van deze oefening NIET geactiveerd. Om eventuele ongerustheid te vermijden, wordt de lokale bevolking op de hoogte gehouden van de organisatie en van het verloop van de oefening.

Testen om te beschermen
De jaarlijkse test en de noodplanning in het algemeen hebben als doelstelling dat de hulpdiensten en alle potentieel betrokken diensten doeltreffend hun werk kunnen doen om de bevolking bij een incident adequaat te beschermen.

Na de oefening wordt een evaluatie gemaakt van de geteste aspecten, om zo nodig de huidige werking aan te passen. Op die manier blijven alle betrokken diensten waakzaam voor de permanente verbetering van de procedures die bij een reëel incident moeten worden toegepast.

EINDE PERSBERICHT

Perscontact :
Peter Mertens - 0479.450.400


---------------------------------------

Uitnodiging voor de persconferentie

De heer Foret, Gouverneur van de Provincie Luik, nodigt de journalisten uit deel te nemen aan de persconferentie, die plaats vindt bij de Permanente Eenheid van de Civiele Bescherming (rue Vincent Bonnechére 32 - 4367 Crisnée).

Omdat de deelnemers noch de datum, noch het uur van het begin van de oefening kennen, kunnen we u de uitnodiging voor de persconferentie maar versturen wanneer ze begonnen is.

Doel van deze persconferentie is om de stand van zaken op te maken van het verloop van de operaties in het kader van deze oefening.