Gemeente De Bilt


Voorjaarsnota

De Bilt

2008

Gemeente De Bilt in balans

De voorjaarsnota 2008, "Gemeente De Bilt in balans", laat voor dit jaar en de jaren daarna een positief beeld zien van de financiële huishouding van de gemeente. Dit schept ruimte voor nieuw beleid en nieuwe ontwikkelingen. Het college stelt de gemeenteraad voor hiervoor 1.160.000 euro beschikbaar te stellen. Van dit bedrag is 430.000 euro gevonden in bijdragen van derden en een lichte verhoging van de hondenbelasting en de afvalstoffenheffing. Het overige bedrag van 730.000 is binnen de begroting gevonden. Op 23 en 26 juni vergadert de gemeenteraad over de voorjaarsnota en houdt zij de algemene beschouwingen. Op 26 juni vindt besluitvorming plaats.

De voorjaarsnota vormt het startpunt voor de begroting 2009 - 2012 en is daarmee het beleids- en financieel kader voor de begroting en de meerjarenraming. In de nota doet het college voorstellen voor nieuw beleid. Verder geeft het college de stand van zaken voor wat betreft de speerpunten van beleid uit het collegeprogramma. Ook benoemt het college de budgettaire consequenties die niet zijn opgenomen in de begroting 2008. Op basis hiervan stelt de gemeenteraad de kaders vast en maakt zij keuzes. Deze worden uitgewerkt in de begroting 2009.

Voorstellen nieuw beleid
Het college stelt de gemeenteraad onder andere voor om de fietsenstalling station Bilthoven uit te breiden, de lokale omroep eenmalig een extra subsidie te verstrekken, geld uit te trekken voor graffiti- en hondenpoepbestrijding, en in 2009 en 2010 50.000 euro beschikbaar te stellen voor duurzaamheid. Ook wil het college structureel bijdragen aan de Roefeldag, de subsidie voor Masquerade eenmalig verhogen en aan de Stichting Meander extra subsidie verstrekken voor het programma Opstap. De kosten voor hondenpoepbestrijding van 20.000 euro worden gedekt uit een verhoging van de hondenbelasting en het structureel vervangen van afvalbakken in de openbare ruimte van 16.000 wordt gedekt uit een verhoging van de afvalstoffenheffing.

Verder wil het college de extra middelen die het Rijk beschikbaar stelt voor minimabeleid inzetten voor versterking van het gemeentelijk minimabeleid, waaronder de inzet van de u-pas. Ook is op basis van eerdere besluitvorming onder andere budget gereserveerd voor het opstellen van een detailhandelsvisie, het intensiveren van de bedrijfscontacten en een onderzoek naar de leegstand Maertensplein. Al eerder is besloten aan te haken bij een intergemeentelijk initiatief in samenwerking met milieuorganisaties om fietsen naar de winkel te promoten. ( 'Met belgerinkel naar de winkel'). In de voorjaarsnota is hiervoor 10.000 euro gereserveerd. Het college maakt eveneens middelen vrij voor de regionalisering van de brandweer. In 2009 60.000 euro en daarna 110.000 euro.

Speerpunten collegeprogramma
De eerste opdracht aan het college was het gezond maken van de financiële huishouding. Deze nota laat daarin een positief beeld zien. Verder stelt het college voor om op basis van de evaluatie extra geld uit te trekken voor wijk- en dorpsgericht werken. Ook reserveert het college voor de komende jaren budget voor de wijkservicecentra in het kader van het Innovatieplan Wonen, welzijn en zorg. Voor het oplossen van de problemen rond de spoorovergangen Soestdijkseweg en Leijenseweg wordt met Prorail en de BRU aan oplossingen gewerkt. Wat betreft het terugdringen van regels komt het college in 2008 met een voorstel voor de versobering van het welstandsbeleid en het vereenvoudigen van de regelgeving rondom subsidies zorg en welzijn.

Beleidsthema's gemeenteraad
Tijdens een werkconferentie heeft de gemeenteraad een aantal thema's benoemd die in de nabije toekomst aan de orde zijn. Dat zijn het streven naar een evenwichtige bevolkingsopbouw, het behoud van een groene gemeente, verkeersveiligheid en leefbaarheid kernen. Het college doet een aantal voorstellen voor uitwerking van deze thema's. Enkele voorbeelden zijn: inzetten op levensloop bestendig bouwen, uitrol pilots Wonen-Welzijn-Zorg indien evaluatie succes aantoont, onderzoek naar de mogelijkheid groene werklandschappen te ontwikkelen, het versterken van de betrokkenheid van inwoners bij het beheer van de openbare ruimte, verkeersveilige schoolomgevingen creëren en streven naar behoud dorpshuizen in de kernen.

Raadsvergadering
Op 23 juni 2008 bespreekt de gemeenteraad de voorjaarsnota in eerste termijn tijdens een openbare raadsvergadering. Deze begint om 20.00 uur. De vergadering wordt voortgezet donderdag 26 juni 2008 om 18.00 uur. Daarna vindt de reguliere raadsvergadering plaats. De vergaderingen vinden plaats in de Mathildezaal van het gemeentehuis, Soestdijkseweg Zuid 173 in Bilthoven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wendy Verdenius, telefoon (030) 228 94 30, communicatieadviseur gemeente De Bilt.

Bilthoven, 27 mei 2008