Provincie Friesland

PERSBERICHT

Datum: 27 mei 2008

A7-zone Landstad Fryslân: aanjager voor nieuwe projecten

De samenwerking tussen de provincie Fryslân en de gemeenten Opsterland, Heerenveen, Skarsterlân, Smallingerland en Sneek werpt zijn vruchten af. Dat blijkt uit het eerste jaarverslag van de A7-zone Landstad Fryslân, dat een duidelijk beeld geeft van de gerealiseerde doelen en behaalde resultaten in de regio.

In het Jaarverslag 2007 worden projecten en activiteiten toegelicht die het afgelopen jaar zijn uitgevoerd in het kader van het Convenant A7-zone Landstad Fryslân 2007-2013. De zone heeft zich economisch gunstig ontwikkeld, de werkgelegenheid is flink gestegen. De regio van Sneek tot aan Drachten kan zichzelf met recht de 'banenmotor van Fryslân' noemen. Volgens recente cijfers van de Provincie Fryslân en de Rijksuniversiteit Groningen is de werkgelegenheid binnen de A7-zone Landstad Fryslân van 1999 t/m 2006 gemiddeld met 1.575 banen (2,84%) per jaar gegroeid en in 2007 zelfs met 3.399 banen (4,75%). Dat laatste is fors meer dan het provinciaal gemiddelde van 3,2%.

Aansprekende voorbeelden
In het project Hier regelen we het gewoon! wordt door de gemeenten, de provincie en het waterschap in samenwerking met de Ondernemers Federatie A7 Landstad Fryslân en de Kamer van Koophandel de zogenaamde 'regeldruk' voor ondernemers onder de loep genomen. Het doel is om af te rekenen met ingewikkelde regels en lange procedures door bijvoorbeeld één loket of aanspreekpunt voor alle vergunningen in de regio op te zetten. Met het project Hier innoveer je gewoon! beoogt het projectbureau ondernemers te ondersteunen bij het zoeken naar de juiste regelingen en adviseurs wanneer zij willen investeren in kennis en innovatie. Beide genoemde projecten zijn voorbeelden van gezamenlijke projecten. Daarnaast zijn er ook gemeentelijke projecten met een meer lokaal karakter, zoals bijvoorbeeld de versterking van een stadscentrum (Cultureel Kwartier Sneek), of het opzetten van een toeristisch en cultureel concept (Uurwerkplaats Joure). In totaal zijn er in 2007 vanuit het projectbureau A7-zone Landstad Fryslân 20 projecten begeleid.

Voor meer informatie of vragen over het Jaarverslag 2007 en/of de samenwerking in de A7-zone Landstad Fryslân, kunt u contact opnemen met Marinus Noppers (hoofd projectbureau A7-zone Landstad Fryslân) via 0512-368020 of onze website bezoeken (www.a7landstadfryslan).

Het projectbureau A7-zone Landstad Fryslân is eind 2006 opgericht om projecten en activiteiten in de regio aan te jagen. Vanuit Beetsterzwaag worden projecten geïnitieerd, gecoördineerd en uitgevoerd, die passen binnen de zeven thema's van het samenwerkingsconvenant. De thema's hebben betrekking op kennis en innovatie, sociaal-economische ontwikkeling, stedelijke centra, sport, toerisme en cultuur, wonen, vitaal platteland en bereikbaarheid. Voor elk thema zijn strategische en concrete doelen opgesteld met gewenste en vooral ook meetbare resultaten. De samenwerking moet leiden tot een versterking van de sociaaleconomische structuur van de zone en daarmee versterking van Fryslân als geheel.


---- --
PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
27 mei 2008 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 20 mei 2008 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. A7-zone Landstad Fryslân: aanjager voor nieuwe projecten De samenwerking tussen de provincie Fryslân en de gemeenten Opsterland, Heerenveen, Skarsterlân, Smallingerland en Sneek werpt zijn vruchten af. Dat blijkt uit het eerste jaarverslag van de A7-zone Landstad Fryslân, dat een duidelijk beeld geeft van de gerealiseerde doelen en behaalde resultaten in de regio.
Persbericht beschikbaar


2. Rechtsbescherming 2007
Het College van Gedeputeerde Staten bieden Provinciale Staten het Jaarverslag 2007 aan van de adviescommissie voor bezwaar- en beroepsprocedures en klachten, samen met een analyse die het College heeft gemaakt van de beroepszaken. In 92 procent van de gevallen werd in 2007 het bezwaarschrift tijdig afgehandeld. In 2006 was dat 68 procent. Het College is met dit resultaat tevreden


3. Aanpassen drempels Schoterlandseweg
Het college van Gedeputeerde Staten heeft besloten om de drempels op de kruisingen van de Schoterlandseweg met de PW Janssenweg, Nijerberkoperweg en Aise Bruggenswei aan te passen. De huidige drempels veroorzaken geluids- en trillingshinder. In de eerste week van augustus starten de werkzaamheden die in oktober 2008 worden afgerond. De kosten bedragen 190.000 euro.

Om de rijsnelheid te verlagen zijn er drempels aangebracht in de Schoterlandseweg (N380) tussen Jubbega-Schurega en Hoornsterzwaag. Aanwonenden geven aan dat de drempels geluids- en trillingshinder veroorzaken. De provincie Fryslân is daarover in gesprek gegaan met aanwonenden. In eerste instantie heeft de provincie Fryslân twee drempels bij Jubbega-Schurega geoptimaliseerd. Aanwonenden geven aan dat er een aanzienlijke afname van geluids- en trillingshinder is. Verder wijst een meting uit dat er een afname is van trillingshinder. Op basis van deze ervaringen worden de drempels in de Schoterlandseweg aangepast.


4. Falcon jaarverslag 2007
Provinciale Staten krijgen ter kennisname het Jaarverslag 2007 van de BV Houdstermaatschappij Falcon toegestuurd door het College van Gedeputeerde Staten.


5. PS lijst beheersgebiedsplan Vrij Inzetbare Hectaren Fryslân 2008 Het college van Gedeputeerde Staten heeft ingestemd met het in de inspraak brengen van het concept Beheersgebiedsplan Vrij Inzetbare Hectaren Fryslân 2008. Het plan is aangepast om beter aan te sluiten bij het weidevogelbeleid van de provincie en de landelijke richtlijnen van het weidevogelverbond. De belangrijkste wijziging is de koppeling van weidevogelpakketten aan samenwerking binnen zogenaamde Skriezekriten. Waarbij een minimum van 100 ha. nodig is om zo het beheer en de zorg voor weidevogels goed te kunnen organiseren.


6. Minder eisen en regels subsidie provincie Fryslân De provincie heeft het aantal eisen en regeltjes die eerder werden gesteld aan subsidies fors verminderd. Daarmee is de provincie tegemoet gekomen aan de kritiek vanuit de Friese samenleving ontvangers van bijvoorbeeld kleine subsidies aan dezelfde eisen moesten voldoen dan degenen die grote bedragen krijgen. Persbericht beschikbaar


7. Convenantbijdrage project 'Heerenveen, stad van sport' Het College van Gedeputeerde Staten stelt een bijdrage van maximaal E 144.000 beschikbaar voor het project 'Heerenveen stad van sport'. In dit project worden de mogelijkheden voor een nieuw Thialf bezien, in relatie tot het doorontwikkelen van Sportstad Heerenveen en het herontwikkelen van het centrum van Heerenveen. Het bedrag is bestemd voor een aantal voorbereidende studies en werkzaamheden dat gericht is op de locatiekeuze van een nieuw Thialf. Gedeputeerde Staten stellen de bijdrage beschikbaar in het kader van het Convenant A7-zone Landstad Fryslân.


---- --