Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 27 mei 2008  |

1. Subsidie beëindiging intensieve veehouderij Ondernemers in de intensieve veehouderij kunnen een subsidieaanvraag indienen voor de beëindiging van hun bedrijf. De nieuwe regeling wordt opengesteld van 9 juni 2008 tot en met 1 september 2008. Er is maximaal E 14 miljoen beschikbaar. Bedrijven die tegen dorpskernen aan liggen of dicht bij de natuur en die door het provinciale beleid toch niet meer kunnen uitbreiden, krijgen met deze regeling de kans om op een sociaal verantwoorde manier te stoppen. Zo wordt ook de milieudruk voor deze gebieden sterk verminderd.

2. Brabantse Delta Versterking van recreatieve beleving, landschappelijke kwaliteit en natuurwaarden. Daarvoor stellen de gemeenten Breda, Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Steenbergen, Woensdrecht en Drimmelen, waterschap en provincie de komende vier jaar E 1.960.000 beschikbaar. Deze partijen zullen daartoe het gebiedscontract West Brabantse Delta ondertekenen op 11 juni. Ondernemers die op hun grond maatregelen treffen voor landschapsverbetering, verbetering van waterbeheer, natuurherstel of aanleg van wandelpaden, zoals beschreven in de paketten van het Groen Blauw stimuleringskader, krijgen hiervoor een vergoeding na het sluiten van een contract.

3. Recreatief groen Nog dit jaar kunnen Brabantse gemeenten subsidie-aanvragen doen voor recreatief groen rond de steden. GS hebben daartoe de subsidieregeling Groen in en om de Stad (GIOS) vastgesteld. Voor 2008 is E 3.000.000 beschikbaar.

4. Biobrandstoffen Gedeputeerde Staten hebben de vragen van de CDA-statenleden Van Vugt en Van der Doelen over biobrandstoffen beantwoord.

5. Bereikbaarheid Prinsentuincollege De provincie heeft samen met betrokken partijen bekeken hoe het Prinsentuincollege in Halsteren beter bereikbaar kan worden met het openbaar vervoer. Klachten over de fietsenstalling en de fietsen zijn verholpen en een voorstel voor een pendeldienst wordt uitgewerkt. Dit antwoorden GS naar aanleiding van vragen van de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeid over de bereikbaarheid van deze school.

6. Nazorg gesloten stortplaatsen De provincie wordt verantwoordelijk voor het beheer van een aantal stortplaatsen op het moment dat die gesloten worden. Dit beheer zal worden betaald uit een fonds waarin de opbrengsten van de nazorgheffing zijn gestort, die door de provincie zijn geïnd. GS zenden de jaarstukken over 2007 aan de statencommissies voor Bestuur en Middelen en voor Ruimte en Milieu.

7. Dementie Ondersteuningsnetwerk De regio kan voortaan subsidie bij de provincie aanvragen voor het starten van een Regionaal Dementie Ondersteuningsnetwerk. GS hebben daartoe een regeling vastgesteld. De provincie investeert zo in betere samenwerking van partijen die zorg en ondersteuning bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Doel is om meerdere Regionale Dementie Ondersteuningsnetwerken te realiseren.

8. Studiereis Gedeputeerde Cora Steffens neemt van 3 tot en met 6 juni deel aan het wereldcongres over transportsystemen in Genève. Van daaruit zal zij ook meegaan op een IPO-studiereis over mobiliteit. De bestemmingen zijn Lyon en Montpellier.

9. Nederlandse luchtvaartkennis en -innovatie GS vinden dat een succesvolle Nederlandse Luchtvaartindustrie blijvend behoefte heeft aan één loket dat kennis en innovatie binnen de luchtvaart kan borgen. Zij spreken in een brief aan de Vaste Kamercommissie Economische Zaken van de Tweede Kamer hun zorg uit over de ontbinding van het Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR) en stellen voor om een onafhankelijke organisatie op te zetten die deze brugfunctie voor de luchtvaart vervult.

10. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Nuenen ca voor het vergroten van kantoorruimte aan de Gulberg 26; de gemeente Uden voor de aanpassing van een bedrijfsperceel aan de Nistelrodenseweg 13a; de gemeente Bergeijk voor de bouw van een garage aan de Heijerstraat 29 te Westerhoven; de gemeente Mill en Sint Hubert voor een doorpompstation aan het Keijzerspaadje ong.; de gemeente Nuenen ca voor het oprichten van bouwwerken tbv sportcomplex de Oude Landen; de gemeente Roosendaal voor de bouw van een bedrijfshal met kantoorruimte aan de Atoomweg 20.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Deurne voor het realiseren van een mantelzorgvoorziening aan de Veendijk 12; de gemeente Asten voor het uitoefenen van garage-activiteiten milieu-categorie 2 aan het Bonksel 24; de gemeente Deurne voor het realiseren van een mantelzorgvoorziening aan de Merlenbergseweg 10a en voor het realiseren van een mantelzorgvoorziening aan de Heimolenweg 4.

Gedeputeerde Staten hebben gedeeltelijk goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Bedrijvenpark Het Hoog II van de gemeente Heusden, hebben de bestemmingsplannen Meulenspie-Valkenstraat, Waterdonken-Waterakkers en Bouverijen-Woonakker van de gemeente Breda goedgekeurd, hebben het bestemmingsplan Stokhasselt van de gemeente Tilburg goedgekeurd, hebben het bestemmingsplan Glastuinbouwgebied Kleine Heitrak van de gemeente Asten goedgekeurd en hebben het bestemmingsplan Kom Eersel van de gemeente Eerstel goedgekeurd.


---- --