Time : 17:23:04
Date : 27 May 2008
Sender Name: Koning Boudewijnstichting - Fondation Roi Baudouin

Persbericht: Fonds Duurzaam Afval- en Energiebeheer bekroont voor de tweede maal projecten die duurzaam afval- en energiebeheer inVlaanderen stimuleren

Het Fonds Duurzaam Afval- en Energiebeheer, dat in 2006 werd opgericht, heeft tot doel duurzame en innovatieve projecten rond duurzaam afval- en energiebeheer te ondersteunen.

Het bestuurscomité van het Fonds maakte zopas de laureaten van de tweede projectoproep bekend. Vijf projecten verspreid over Vlaanderen ontvangen in totaal 114.855 Euro: Kleinschalig composteren van beheerresten (Natuurpunt Beheer), De E-calculator (Vlaamse Confederatie Bouw), Opbouw van een lerend netwerk en ontwikkeling van cycles of knowledge rond energie-efficiëntie (Voka Kamer van Koophandel Mechelen), Eco Mundo (Mundiaal) en Bouwwiki, Digitaal Platform Energiezuinig Bouwen (BBL).

Met deze selectie biedt het Fonds voor de tweede maal financiële ondersteuning aan een brede waaier aan initiatieven die rond deze belangrijke en actuele milieuthematiek werken. De keuze van een onafhankelijke jury van deskundigen beantwoordt aan het oorspronkelijke opzet van het Fonds: het gaat om innovatieve projecten met een sterk multiplicatoreffect en sterke partnerschappen, die zich richten naar diverse doelgroepen: particulieren, consumenten, bedrijven, land- en tuinbouwers, jongeren.

Als bijlage vindt u een korte omschrijving van deze vijf projecten. Voor meer informatie kan u steeds terecht bij onderstaande contactpersoon.

Het Fonds Duurzaam Afval- en Energiebeheer is een samenwerking tussen Indaver nv, Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen vzw en het Actiecomité ter beveiliging van het Leefmilieu op de Linkeroever en in het Waasland (Abllo vzw). Zij maken deel uit van het bestuurscomité dat de werkzaamheden van het Fonds coördineert in de schoot van de Koning Boudewijnstichting. Jaarlijks wordt 125.000 Euro ter beschikking gesteld voor projecten over heel Vlaanderen.

Indaver is een hoogtechnologisch bedrijf gespecialiseerd in integraal en duurzaam afvalbeheer voor bedrijven en openbare besturen. Indaver en Sleco, een joint venture van Indaver en Sita, willen in het kader van het Fonds in Vlaanderen projecten met het oog op een duurzaam afval- en energiebeheer ondersteunen. Het Actiecomité ter beveiliging van het Leefmilieu op de Linkeroever en in het Waasland (Abllo vzw) heeft als doel de belangen van natuur en milieu in het Waasland te behartigen in de breedst mogelijke betekenis. Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen vzw is de pluralistische en onafhankelijke federatie van meer dan 140 landelijke tot lokale natuur- en milieuverenigingen in Vlaanderen.

Indaver, BBL Vlaanderen vzw en Abllo vzw hebben de Koning Boudewijnstichting nauw betrokken bij de oprichting en de werking van het Fonds om voldoende te kunnen inspelen op de verwachtingen en noden zowel op lokaal niveau als op het niveau van Vlaanderen.

PERSCONTACT:
KONING BOUDEWIJNSTICHTING
SARAH REYN
REYN.S@KBS-FRB.BE
TEL +32-2-549 61 56
BREDERODESTRAAT 21 B-1000 BRUSSEL
WWW.KBS-FRB.BE

BIJLAGE: Selectie 2008

___________________


1. "Kleinschalig composteren van beheerresten" - 24.000 Euro Natuurpunt Beheer
Natuurpunt Beheer lanceert een demonstratieproject voor kleinschalige compostering van natuurbeheerresten met afzet naar de landbouw. Om de karakteristieke ecosystemen in Vlaanderen te bewaren en uit te breiden zijn tal van beheermaatregelen nodig, waarbij een grote hoeveelheid beheerresten vrijkomen. Maaisel, plagmateriaal en hakselhout zijn de voornaamste. Deze biomassa wordt niet steeds nuttig aangewend. Doelstellingen van dit project zijn het aanbieden van alternatieven voor sterfhopen en verbranden, evenals het ontwikkelen van nieuwe, kleinschalige composteertechnieken waar in Vlaanderen momenteel weinig aandacht voor bestaat. Daarnaast wil het project de ontwikkelde technieken ook ruimer verspreiden en zorgen voor een afzet van de compost naar de land- en tuinbouwbedrijven. Het demoproject wordt uitgevoerd op twee locaties, Bree en Wingene, en is een samenwerking tussen Natuurpunt, ILVO,Vlaamse Compostorganisatie (Vlaco) en plaatselijke landbouwers.


2. "De E-calculator" - 25.000 Euro
Nationale Confederatie van het Bouwbedrijf Vlaamse Confederatie Bouw

De E-calculator is een communicatietool die wordt ontwikkeld ter ondersteuning van het Label Duurzame Woning. Met dit project wensen de betrokken organisaties (Vlaamse Confederatie Bouw, Confederatie Bouw Limburg, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor de Bouw en Steunpunt Duurzaam Bouwen Limburg) voor de particuliere (ver)bouwer de keuzes tussen verschillende energiebesparende investeringen transparanter te maken en de impact weer te geven op de duurzaamheid van de woning. De tool wil ook sleutel-op-de-deur bedrijven de kans geven om hun klanten duidelijk aan te tonen hoe hun leenlast en energiefactuur beïnvloed wordt door het implementeren van bepaalde maatregelen.


3. "Opbouw van een lerend netwerk en ontwikkeling van cycles of knowledge rond energie-efficiëntie" - 25.000 Euro - Voka- Kamer van Koophandel Mechelen
Voka Kamer van Koophandel Mechelen wil in partnerschap met de andere vier Kamers van Midden-Vlaanderen een lerend netwerk en kenniscycli rond energie-efficiëntie uitbouwen, dit om KMO's uit Midden-Vlaanderen te sensibiliseren en ondersteunen. Via lerende netwerken wordt kennis over 'best practices' verspreid rond bepaalde thema's van energie-efficiëntie. In de 'cycles of knowledge' worden de specifieke thema's dan in kleine groepen uitgediept en toegepast op de deelnemende bedrijven. Bedoeling is om het totale energieverbruik van de bedrijven te doen dalen. Dit zal gemeten worden aan de hand van quick scans, in samenwerking met een aantal hogescholen.


4. "Eco Mundo" - 20.000 Euro - Mundiaal
Mundiaal organiseert jaarlijks in mei 'Mano Mundo', een mondiaal, intercultureel en duurzaam muziekfestival. Met het project 'Eco Mundo' wil de organisatie een instrument uitwerken om de milieu-impact van festivals te meten en een aantal aanbevelingen uit te voeren. Dit gebeurt aan de hand van een energie- en afvalbeheeraudit van Mano Mundo, in samenwerking met onder andere Ecolife.
Daarnaast wordt er een pilootproject uitgewerkt rond het informeren en sensibiliseren van het grote publiek, de medewerkers uit de verenigingen, de verschillende partners en de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen. Bedoeling is om deze expertise ter beschikking te stellen van andere festivals en massa-evenementen.


5. "Bouwwiki, Digitaal Platform Energiezuinig Bouwen" - 20.855 Euro Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen
Bouwwiki, het Digitaal Platform Energiezuinig Bouwen van de Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen, wil energiezuinig bouwen stimuleren door (ver)bouwers concrete informatie aan te bieden en een online gemeenschap van doe-het-zelvers en professionals te creëren. Door informatieverspreiding en netwerking wil BBL zorgen voor een toename van de bouw van energiezuinige woningen in Vlaanderen. De informatie moet vrij beschikbaar zijn en worden aangevuld met de meeste recente informatie. Het platform zelf zal bestaan uit een aantal geïntegreerde onderdelen: een bouwwiki, een energieforum, een bouwblog, het Energiecharter en een databank energiezuinige woningen. Voor het project wordt zowel samengewerkt met partners uit de bouwsector als uit de milieuverenigingen.

URL: http://WWW.KBS-FRB.BE